Journalist herkent jihadist

De naar Europa teruggekeerde jihadist die verdacht wordt van de dodelijke schietpartij in het Joods Museum dit voorjaar in Brussel, zou eerder in Syrië westerse gijzelaars hebben bewaakt en gemarteld. Dat zegt de Franse journalist Nicolas Hénin, die bijna een jaar door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gevangen is gehouden. Hij en drie andere voormalige Franse gijzelaars zouden Mehdi N. hebben herkend op foto’s na zijn arrestatie eind mei in Marseille bij een routinecontrole.

Toen de vier Fransen in april vrijkwamen, zei minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius al dat enkele van de bewakers van de gevangenis voor westerse gijzelaars „Franssprekend” waren. De 29-jarige N., die via Azië in maart in Europa terugkeerde, werd onlangs voor berechting uitgeleverd aan de Belgische autoriteiten. Bij de schietpartij in Brussel kwamen vier mensen om het leven.

Volgens Hénin zouden ook de in de laatste weken onthoofde Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff door N. in Syrië zijn bewaakt. De journalisten hebben hun informatie gedeeld met de Franse geheime dienst.

Uit zijn dossier blijkt volgens Libération ook dat N. vergevorderde plannen had een grote aanslag te plegen tijdens het defilé op de Champs-Elysées in Parijs, op de nationale feestdag op 14 juli.