Je kunt de nieuwe alt-J al beluisteren. Hangt er alleen van af waar je bent

Hip bandje komt met hippe albumstream. Had ook de kop kunnen zijn van dit stukje. Niets aan gelogen. Alt-J, het Britse indietrio dat in 2012, toen nog als kwartet, hoge ogen gooide met het album An Awesome Wave biedt zijn nieuwe album This is all Yours twee weken van tevoren ter stream aan. Enige dingetje: je kunt alleen luisteren op een beperkt aantal plekken.

Joe Newman, zanger van de Britse band Alt-J. Foto EPA/ Hugo Marie

Hip bandje komt met hippe albumstream. Had ook de kop kunnen zijn van dit stukje. Niets aan gelogen. alt-J, het Britse indietrio dat in 2012, toen nog als kwartet, hoge ogen gooide met het album An Awesome Wave biedt zijn nieuwe album This is all Yours twee weken van tevoren ter stream aan. Er is een maar: je kunt alleen luisteren op een beperkt aantal plekken.

De band heeft de stream nog niet officieel aangekondigd, maar via hasitleaked.com, een website waarop gebruikers melding maken van het al dan niet lekken van een nieuw album, werd er gewezen op deze site. Daarop een wereldkaart met grote pijlen. Die staan voor plekken waar je het album kunt streamen.

Dat streamen doe je dan weer met een app, voor zowel de iPhone/iPad als Android-toestellen en -tablets. Ren, fiets, zwem naar een van de locaties, zet je gps aan en voilà.

Voor de mensen in de grote steden

Maar goed, kijk even naar Nederland. Het is niet zo dat op elke uithoek van elke straat in elk willekeurig dorp de Britten te beluisteren zijn. De enige plekken waar het momenteel kan, bevinden zich allemaal in Amsterdam (Leidseplein, Vondelpark, Westerpark), Utrecht (Wilhelminapark, Griftpark) en Rotterdam (Zuiderpark, Vroesenpark, Het Park).

De bedoeling is duidelijk: allemaal trekken we met geluidsapparatuur naar de bewuste parken (of dat ene uitgaansplein), gaan daar bij elkaar zitten en vervolgens languit liggend in het gras naar nieuwe muziek luisteren.

Dat kan.

Je kunt natuurlijk ook zonder al te veel moeite even een appje downloaden dat je gps-locatie verandert, zodat de app dénkt dat je languit liggend in het gras van het Wester- of Vondelpark naar het album gaat luisteren. Kan ook.

Single Breezeblocks van An Awesome Wave:

Tweede album, mannetje minder

An Awesome Wave was in 2012 het album waarover je tegen onbekenden zei dat je er recent nog naar had geluisterd, zodat ze je heel hip zouden vinden. Het was ook gewoon een goed album natuurlijk, vonden velen. Het album, met daarop singles als Fitzpleasure, Matilda en Breezeblocks maakte van de drie Britten grote meneren. An Awesome Wave kreeg in 2012 de prestigieuze Mercury Prize.

En nu, op 22 september, komt de ‘moeilijke tweede’. En die is gemaakt met een mannetje minder. Bassist Gwil Sainsbury is er inmiddels niet meer bij. De eerste singles waren inmiddels al uit: de potpourri van Hunger of the Pine - met een bijrolletje van Miley Cyrus - werd gevolgd door het nogal atypische, Black Keys-achtige Left Hand Free, een poging om ook in de Verenigde Staten wat meer op de radio gedraaid te worden volgens de band en “expres” heel cliché. En als laatste was daar Every Other Freckle, een nummer dat weer wat meer alt-J was zoals op An Awesome Wave:

De eerste paar recensies van het nieuwe album zijn trouwens nog niet bijster positief. Oordeel vooral zelf. Onder een boom in het Vondelpark. Of “onder een boom in het Vondelpark”.

    • Frank Huiskamp