Irak heeft een nieuwe regering, al staan cruciale posten nog open

De nieuwe Irakese premier Haider al-Abadi zit klaar voor de benoeming van zijn ministersploeg.
De nieuwe Irakese premier Haider al-Abadi zit klaar voor de benoeming van zijn ministersploeg. Foto AP / Karim Kadim

Irak heeft een nieuwe regering. Vanavond ging het parlement akkoord met de benoeming van vrijwel de hele voorgestelde ministersploeg. Dat betekent dat er nu (bijna) een regering is waarmee de nieuwe premier Haider al-Abadi de verschillende bevolkingsgroepen moet zien te verzoenen.

Er staan nog twee belangrijke ministersposten open: voor Defensie en Binnenlandse Zaken moet Al-Abadi nog op zoek naar iemand. Hij vroeg het parlement daar vanavond nog een week respijt voor.

Half augustus trad de vorige premier, Nouri al-Maliki, af. Met name de VS drongen daar toen al maandenlang op aan, omdat Maliki’s regering veel ruzie maakte met de Koerdische minderheid die in het noorden naar onafhankelijkheid streeft en de sunnieten zou marginaliseren. De opmars van IS was daar volgens velen een van de gevolgen van. Daarom moest er een regering komen die brede steun geniet en oog heeft voor alle bevolkingsgroepen.

Maliki zelf wordt, net als oud-premier Ayad Allawi en voormalig parlementsvoorzitter Osama al-Nujeifi, vicepresident. Dat is een voornamelijk ceremoniële post. De Koerdische ex-minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari wordt een van de drie vicepremiers van het nieuwe kabinet.

    • Peter Zantingh