Griekse premier belooft lastenverlichting

Premier Samaras wil de onrust in eigen land bezweren. Of de internationale geldschieters akkoord gaan met zijn plannen is nog onduidelijk.

De Griekse premier Antonis Samaras heeft zaterdag een verlaging aangekondigd van belastingen die waren ingevoerd om de Griekse schuldencrisis het hoofd te bieden. Na vier jaar stevige bezuinigingen gaat het weer beter met Griekenland, aldus Samaras.

„Dit is het jaar dat Griekenland weer op eigen benen is gaan staan”, sprak de premier tijdens zijn jaarlijkse economische toespraak op een handelsbijeenkomst in Thessaloniki. „Het [land] is nog steeds gewond, ja. Maar zijn wonden helen en het kijkt vooruit naar de toekomst.”

De Griekse economie kromp het tweede kwartaal van dit jaar 0,3 procent vergeleken met een jaar eerder. Dit was echter de kleinste krimp sinds het laatste kwartaal van 2008. Naar verwachting groeit de Griekse economie dit jaar 0,6 procent.

Griekenland heeft het voorstel van belastingverlagingen naar verluidt vorige week in Parijs voorgelegd aan zijn geldschieters, de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds. Het is onduidelijk of de ‘troika’ akkoord is met het Griekse plan.

Samaras zou de details pas volgende maand presenteren, bij de begroting voor 2015. Zaterdag zei hij alvast dat de belasting op het gebruik van stookolie met 30 procent wordt verlaagd en dat de ‘solidariteitsbelasting’ wordt teruggebracht. De inkomensbelasting voor de hoogste schijf zou van 42 procent teruggaan naar 32 procent en de vennootschapsbelasting zou van 26 procent worden verlaagd tot 15 procent. Ook de uiterst impopulaire heffing op onroerend goed zou dalen.

Samaras en zijn conservatieve partij Nieuwe Democratie liggen in de populariteitspeilingen achter op de radicaal linkse Syriza-partij, die zich tegen de bezuinigingen keert. Kort na de toespraak van de premier gingen duizenden linkse demonstranten de straat op om te protesteren tegen loonsverlagingen en ontslagen. Ruim een kwart van de Grieken is werkloos. Door de crisis is het inkomen per huishouden met ongeveer een derde geslonken.

De recente toespraak van de premier moet worden gezien in het licht van de politieke instabiliteit in het land. Syriza heeft al aangekondigd dat het bij de presidentsverkiezing begin volgend jaar zal dwarsliggen. Samaras heeft voor de voordracht steun van 180 van de 300 parlementariërs nodig. Zijn coalitie met de socialisten telt er maar 154. Als de benoeming niet rond komt, moeten er nieuwe parlementsverkiezingen komen.

Zaterdag nam Samaras alvast een voorschot op de presidentsverkiezing. „Het is tijd om het tijdperk van bailout voor eens en voor altijd af te sluiten. Als er nu een vervroegde verkiezingscampagne begint, riskeren we alles te verliezen wat we hebben bereikt. Dat zou politieke zelfmoord voor Griekenland zijn.”