Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU heeft nieuwe sancties tegen Rusland klaarstaan, maar wacht af

Een Oekraïense soldaat zit op een stoeprand in Avdejevka, nabij Donetsk.
Een Oekraïense soldaat zit op een stoeprand in Avdejevka, nabij Donetsk. Foto Reuters / Gleb Garanich

De Europese Unie is vanavond officieel akkoord gegaan met een nieuw pakket sancties tegen Rusland. Ze worden echter niet direct van kracht, omdat de EU eerst wil afwachten of het staakt-het-vuren standhoudt.

Dat schrijft persbureau Reuters. Voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy zei dat de sancties “binnen enkele dagen” van kracht worden om ruimte te bieden aan “het implementeren van het staakt-het-vuren en het vredesplan” in Oost-Oekraïne.

“Afhankelijk van de situatie op de grond is de EU bereid om de overeengekomen sancties geheel of gedeeltelijk te herzien.”

Afgelopen vrijdag gingen de pro-Russische separatisten en Oekraïne akkoord met een wapenstilstand. Het bestand is zeer broos; afgelopen weekend zijn op diverse plekken in Oost-Oekraïne alsnog gevechten geweest. Vannacht en vandaag zijn er geen beschietingen of explosies gemeld.