Erik van Muiswinkel wint prijs beste cabaret

Erik van Muiswinkel won de Poelifinario. Emilio Guzman de talentprijs. De prijsuitreiking was voor het eerst op de cabaretdagen in Den Bosch. En mogelijk voor het laatst.

Erik van Muiswinkel Foto ANP

Erik van Muiswinkel heeft de Poelifinario, de belangrijkste cabaretprijs van Nederland, gewonnen met zijn voorstelling Schettino!. De jury noemde hem „prikkelend, geestig en raak”. Van Muiswinkel won de strijd van Ali B., Theo Maassen en Paulien Cornelisse, die eveneens genomineerd waren. Hij zei dat de nominatie bij hem aanvankelijk „totale verbijstering” had opgewekt, op grond van de niet alom juichende kritieken. Maar naarmate bleek dat hij allerminst ieders favoriet was, raakte hij naar zijn zeggen steeds meer overtuigd van de overwinning: „De favoriet wint nooit.”

Van Muiswinkel speelt Schettino! door tot januari en gaat daarna een nieuw programma maken: „Al kan het ook zijn dat ik eerst nog iets anders, bijvoorbeeld met een ensemble, ga doen.”

De Neerlands Hoop, voor de meest belovende cabaretier, gaat dit jaar naar Emilio Guzman, wiens programma Een dunne dekmantel werd bejubeld als „enerverend metacabaret”. Ook hij speelt zijn bekroonde voorstelling dit seizoen door: „Ik heb geprobeerd iets te maken waarbij ik mezelf niet zou vervelen. En ik heb me er nog niet bij verveeld.” Hij is de jongere broer van cabaretier Javier Guzman, die weliswaar bekender is, maar nog niet werd bekroond.

De cabaretprijzen werden gistermiddag uitgereikt als afsluiting van de eerste Nederlandse Cabaretdagen in Den Bosch, door presentator Thomas van Luyn betiteld als „Hollywood aan de Dommel”. Maar of dat ook volgend jaar gebeurt, is nog de vraag. Van Luyn maakte tevens bekend dat de cabaretjury aansluiting wil zoeken bij het Gala van het Nederlands Theater, zodat de Poelifinario en de Neerlands Hoop voortaan tegelijk met de toneel- en mimeprijzen worden uitgereikt. Vanavond vindt een eerste bespreking plaats met de voorzitters van de toneel- en de musicalprijzen, die vrijdag in NRC Handelsblad pleitten voor een gezamenlijk prijzengala voor toneel en musical. „Samengaan met toneel en mime lijkt ons goed”, bevestigt voorzitter Jan Gras van de cabaretjury. „Maar als de musicals er ook bij komen, loop je het risico dat het grote amusement alle andere genres zou overschaduwen.”

De cabaretprijzen worden, net als de toneel- en mimeprijzen, georganiseerd door de vereniging van schouwburgdirecteuren (VSCD). De musicalprijzen zijn een initiatief van een groep theaterproducenten.

„De cabaretiers zijn nu al bezig te leren met mes en vork te eten”, grapte Van Luyn, „en met twee woorden te spreken tegen de dames en heren acteurs.”

    • Henk van Gelder