Electrolux koopt witgoedtak van GE

De Zweedse wasmachine- en koelkastenfabrikant Electrolux neemt voor 3,3 miljard dollar (ruim 2,5 miljard euro) de divisie huishoudelijke apparaten van het Amerikaanse General Electric over. Daarmee verdubbelt de omzet van Electrolux in de Verenigde Staten en worden de Zweden nummer twee op de Amerikaanse markt. Alleen het Amerikaanse Whirlpool is groter. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Electrolux.

De overname werd vanochtend door beide partijen bekendgemaakt. In augustus bevestigde Electrolux al in gesprek te zijn met GE. De Zweden zeiden op zoek te zijn naar meer schaalgrootte in Noord-Amerika, waar de markt voor huishoudelijke apparaten veel sterker groeit dan in Europa. Electrolux is met name groot in Europa, met merken als Frigidaire, AEG en Zanussi. De synergie die na de overname zal ontstaan bedraagt naar verwachting 300 miljoen dollar per jaar.

GE is het op twee na grootste bedrijf ter wereld en tot nog toe één van de grootste fabrikanten van huishoudelijke apparaten. De witgoedtak van het conglomeraat, met merken als Monogram en GE Profile, bestaat al honderd jaar. De stofzuigers, koelkasten en airconditioningsystemen dragen voor zo’n 5,5 procent bij aan de totale omzet van GE. Vorig jaar had de divisie een omzet van 5,7 miljard dollar, waarvan 90 procent uit de VS kwam. Electrolux had in datzelfde jaar in de VS een omzet van 4,5 miljard dollar. (Reuters)