Ebolavaccin nu snel bij mensen getest

Een ebolavaccin dat apen beschermt is wellicht eind november in Afrika inzetbaar.

Een experimenteel vaccin tegen ebola beschermt apen heel goed tegen die dodelijke ziekte. Dieren die vijf weken na vaccinatie besmet werden met een dodelijke dosis ebolavirus overleefden allemaal. Nature publiceerde het resultaat zondag.

De WHO hoopt dat dit vaccin, en een ander kandidaatvaccin, eind november al beschikbaar is voor gebruik in de West-Afrikaanse landen waar een ebola-uitbraak met conventionele isolatiemaatregelen niet in bedwang is gehouden. Medicijnen laten langer op zich wachten, concludeerden de deskundigen. De vaccins beschermen alleen vooraf, tegen het krijgen van ebola. Medicijnen kunnen patiënten helpen genezen.

Voordat de vaccins kunnen worden ingezet zijn nog veiligheidstests bij mensen nodig. Vorige week kregen mensen het vaccin waarover nu een Nature-publicatie verscheen voor het eerst ingespoten. Dat gebeurde bij gezonde vrijwilligers in het Amerikaanse Bethesda, in een onderzoekcentrum van de National Institutes of Health (NIH). De tests worden ook in Engeland en waarschijnlijk in drie Afrikaanse landen gedaan.

Volgens de onderzoekers is zo’n vaccin bruikbaar tijdens een ebola-uitbraak. Door snel alle bewoners in een gebied waar een uitbraak is te vaccineren, zou de epidemie na ruim vijf weken uitdoven. De WHO vreest dat zonder vaccins de huidige ebola-uitbraak in Liberia, Guinee, Sierra-Leone, Nigeria en Senegal nog zes tot negen maanden aanhoudt. Als er voldoende middelen en mensen beschikbaar komen om uitbreiding te stoppen.

Het gebruikte vaccin bevat een genetisch veranderd virus waar chimpansees verkouden van worden (een adenovirus). Het virus kan zich niet meer vermenigvuldigen en produceert een oppervlakte-eiwit van het ebolavirus. Dat wekt een beschermende afweerreactie op.

Het vaccin is ontwikkeld door de biodefensie-afdeling van een NIH-instituut, onderzoekers van het Amerikaanse leger en het Italiaans-Zwitserse biotechbedrijf Okarios. Dat werd vorig jaar voor 250 miljoen euro gekocht door het farmaceutische bedrijf GSK.