Ebolavaccin dat apen beschermt kan snel ook bij mensen ingezet

Een experimenteel vaccin tegen ebola beschermt apen heel goed tegen die dodelijke ziekte. Dieren die vijf weken na vaccinatie besmet werden met het dodelijke ebolavirus overleefden allemaal. Het resultaat is gisteren gepubliceerd in Nature.

De WHO hoopt dat dit vaccin, en een ander kandidaatvaccin, eind november al beschikbaar is voor gebruik in de West-Afrikaanse landen waar een ebola-uitbraak met conventionele isolatiemaatregelen niet in bedwang is gehouden. Medicijnen laten langer op zich wachten, concluderen de deskundigen. De vaccins beschermen alleen vooraf, tegen het krijgen van ebola.

Voordat de vaccins kunnen worden ingezet, zijn nog veiligheidstests bij mensen nodig. Vorige week kregen mensen dit vaccin voor het eerst ingespoten. Dat gebeurde bij gezonde vrijwilligers in de Amerikaanse stad Bethesda, in een onderzoekcentrum van de National Institutes of Health (NIH).

Volgens de onderzoekers is zo’n vaccin bruikbaar tijdens een ebola-uitbraak. Door snel alle bewoners in een gebied waar een uitbraak is te vaccineren, zou de epidemie na ruim vijf weken uitdoven. De WHO vreest dat zonder vaccins de huidige ebola-uitbraak nog zes tot negen maanden aanhoudt.

Het gebruikte vaccin bevat een genetisch veranderd virus waar chimpansees verkouden van worden (een adenovirus). Het virus kan zich niet meer vermenigvuldigen en produceert een oppervlakte-eiwit van het ebolavirus. Dat wekt een beschermende afweerreactie op.

    • NRC