Dordrecht wil burger gijzelen voor schrijven van te veel brieven

Wob-verzoeken van Mustafa Karasahin bij de gemeente Dordrecht.
Wob-verzoeken van Mustafa Karasahin bij de gemeente Dordrecht. Foto Merlin Daleman

Dordrecht wil een van zijn burgers gijzelen wegens het schrijven van te veel brieven. Tientallen en soms honderden stromen er maandelijks bij de gemeente binnen. Afzender is de Dordtse pandjesbaas Mustafa Karasahin. Hij stuurt WOB-verzoeken op, bezwaarschriften, handhavingsverzoeken, klachten – over van alles en nog wat.

Dit doet Karasahin uit onvrede over de beslaglegging op het gros van zijn huurpanden, een gevolg van zijn weigering te voldoen aan strengere huureisen. Dordrecht is jaarlijks vijf ton kwijt aan de manuren die nodig zijn voor de verwerking van Karasahins post: WOB-verzoeken en dergelijke moeten volgens het bestuursrecht nu eenmaal beantwoord worden.

Dwangsom van drie ton

Van de rechter mag Karasahin sinds enige tijd slechts tien brieven per maand sturen. Aan dat quotum houdt hij zich niet, zodat de te betalen dwangsom is opgelopen tot het maximum van drie ton. Die weigert hij te betalen. Daarom vraagt Dordrecht aan de rechter om Karasahin te gijzelen: het uiterste civiele middel om iemand iets af te dwingen.

Als het aan Dordrecht ligt, mag Karasahin voortaan twee brieven per maand sturen. Voor elke brief daarna moet hij een dag in de gevangenis zitten. Het wettelijk maximum voor gijzeling is een jaar. Voorzover bekend is dit de eerste keer dat een gemeente een burger wil gijzelen.

Aanstaande donderdag kort geding

Karasahin is ‘trots’ op deze nieuwe escalatie van het conflict en laat weten door te gaan met het schrijven van brieven. ‘Hoe, dat weet ik nog niet. Maar ik ben heel vindingrijk.’

Het kort geding dient donderdag aanstaande. John Wisseborn, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, noemt het conflict tussen Dordrecht en Karasahin ‘tamelijk uniek’. Maar hij sluit niet uit dat de rechter de eis tot gijzeling inwilligt nu de dwangsom tevergeefs blijkt.

    • Ingmar Vriesema