Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Rechtszaak over vergoeding onbewezen behandeling

Mogen medische behandelingen waarvan de werking niet onomstotelijk is bewezen, uit het basispakket worden geschrapt? Vandaag is er een zitting in de bodemprocedure die een patiëntenvereniging tegen het Zorginstituut heeft aangespannen, schrijft de Volkskrant.

De zaak is aangespannen door de vereniging van mensen met het blaaspijnsyndroom. Deze patiënten hebben een chronische plasdrang en lijden onder pijnaanvallen. De patiënten zeggen baat te hebben bij blaasspoelingen, maar het Zorginstituut stelde vorig jaar dat de werking van de behandeling nooit met grootschalig onderzoek is aangetoond.

Het Zorginstituut adviseert de minister welke behandelingen door het basispakket worden gedekt. Vorig jaar adviseerde het de blaasspoelingen uit de basisverzekering te halen.

De patiëntenvereniging stapte daarop naar de rechter. In een kort geding kreeg de vereniging gelijk: de rechter achtte het waarschijnlijk dat een rechter in een bodemprocedure zou oordelen dat ook de ervaringen van patiënten en hun artsen moeten worden meegewogen in de beslissingen van het Zorginstituut. Vandaag is er een zitting in die bodemprocedure.

Volgens de Volkskrant kan deze zaak nieuwe rechtszaken uitlokken over andere behandelingen waarvan de vergoeding dreigt te verdwijnen.

Er ontstaat vaker ophef over het schrappen van behandelingen en medicijnen uit het basispakket. Zo was er veel protest toen medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet langer vergoed dreigden te worden.

De boze brievenschrijver van Dordrecht

De gemeente Dordrecht heeft 2,5 fulltime-banen nodig om honderden brieven per maand van een boze pandjesbaas te beantwoorden, meldt nrc.next. De gemeente schat de totale kosten op een half miljoen euro per jaar.

De pandjesbaas, Mustafa Karashin, is boos omdat er beslag is gelegd op zijn huurpanden, nadat hij weigerde te voldoen aan strengere wetgeving. Sindsdien stuurt hij tientallen, soms zelfs honderden Wob-verzoeken en brieven per maand naar de gemeente. De gemeente is bij wet verplicht die allemaal te beantwoorden, en heeft daarvoor een speciaal team van ambtenaren opgesteld.

Dordrecht heeft nu een kort geding aangespannen om Karashin te laten gijzelen. Als hij dan doorgaat met het versturen van de brieven, wordt hij gevangen gezet. Karashin is er niet van onder de indruk. In de gevangenis, zegt hij tegen nrc.next, heeft hij ook zijn “natje en droogje”.

De algenfabriek van Lelystad

In Lelystad wordt vandaag de eerste algenraffinagefabriek ter wereld geopend. In de proefinstallatie – een project van onder meer TNO, Sabic en Royal HaskoningDHV, wordt onderzocht of het mogelijk is eiwitten, olie en koolhydraten uit waardevolle algen te halen, bericht RTL Z.

Er bestaan al verschillende algenkwekerijen, maar die verwerken de algen in hun geheel. De installatie in Lelystad moet onderzoeken of het mogelijk is om de algen ‘te splitsen’.

Er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan naar het kweken van algen. Volgens RLT Z zien wetenschappers algen als het landbouwgewas van de toekomst.

    • Dolf de Groot