Dit bedrijf begon met Schiphol, en ontwerpt nu vliegvelden over de hele wereld

Handout picture released by the Mexican Presidency showing a model of the project for the new airport in Mexico City on September 3, 2014. The new airport of the Mexican capital is a project of British Architect Norman Foster and Mexican Architect Fernando Romero. AFP PHOTO/PRESIDENCIA MEXICO Foto AFP

Het grootste vliegveld ter wereld krijgt één terminal. En wordt van (semi-)Nederlandse makelij. Netherlands Airport Consultants B.V., oftewel NACO, is wereldwijd één van de meest vooraanstaande ingenieursbedrijven op het gebied van het ontwerpen van vliegvelden. Ooit groot geworden dankzij het ontwerp van Schiphol, ontwerpt het bedrijf nu vliegvelden over de hele wereld.

Het bedrijf won onlangs in samenwerking met twee architectenbureaus de aanbesteding voor het nieuwe vliegveld van Mexico City. Het nieuwe vliegveld, dat bestaat uit één terminal in de vorm van een X, moet ongeveer 7 miljard euro gaan kosten en jaarlijks meer dan 120 miljoen passagiers verwerken. Het gebouw is 550.000 vierkante meter groot – het equivalent van ruim tachtig voetbalvelden.

Sinds de oprichting van het bedrijf in 1949 heeft het in meer dan honderd landen aan projecten gewerkt. In 2001 werd NACO overgenomen door het grotere DHV, dat in 2012 is samengegaan met Royal Haskoning. Maar NACO opereert nog altijd onder eigen naam en heeft ongeveer 250 werknemers.

Zeven bijzondere vliegvelden van NACO op rij.

    • Sam de Voogt