Deze ‘silly bastard’ kreeg JFK pisnijdig zonder dat ie er erg in had

Silly Bastard Screenshot

Dit filmpje behoeft wat inleiding, maar blijf erbij, want het wordt grappig. In juli 1963 lekte uit dat er heel veel geld was uitgegeven aan een ziekenhuisbed voor de hoogzwangere first lady, Jackie Kennedy. Haar man, president John F. Kennedy, was daar uiteraard niet blij mee. En al helemaal niet met die blije oen die er op de foto in de krant bij stond te glunderen.

Die blije oen, dat was Ernest Carlton. En wist hij veel. Er waren journalisten de kamer binnengekomen waar mevrouw Kennedy, zelf op vakantie in Massachusetts en acht maanden zwanger, naartoe zou kunnen als dat nodig was. Carlton ging naast het bed staan voor de foto. Klik.

Daarna ging het mis. Via The Washington Post lekte uit dat Kennedy’s Air Force maar liefst 5.000 dollar (omgerekend naar vandaag de dag 40.000 dollar) aan overheidsgeld had uitgegeven aan het renoveren van die ruimte. Kennedy, bang voor imagoschade, was laaiend en belde de Air Force: hoe kon dit gebeuren? En wie was die ‘silly bastard’ die er op de foto bij stond te lachen?

Ernest Carlton ziet de foto van zichzelf die vijftig jaar eerder genomen is. Screenshot uit ‘The Silly Bastard Next To The Bed’.

Het mooiste aan de korte documentaire The Silly Bastard Next To The Bed van Scott Calonico is dat Carlton de foto zelf pas vorig jaar zag. Van het woedende telefoontje van Kennedy was hij evenmin op de hoogte. Zo zien wij, de kijkers, hem ‘live’ reageren op de blunder die hij vijftig jaar eerder maakte.

Het verhaal eindigt op een treurige manier: de baby werd begin augustus geboren met longproblemen en stierf twee dagen later. John F. Kennedy werd, zoals we weten, in november van dat jaar vermoord.

    • Peter Zantingh