De Papiermolen: Jet Bussemaker, Sherlock Holmes & Wim Brands

Qua boekennieuws is bij NRC Boeken het oog groter dan de maag. In de nieuwsrubriek De Papiermolen stippen we daarom wekelijks nieuws aan dat ons opviel, met deze week aandacht voor Gerrit Kouwenaar, Jet Bussemaker, Wim Brands en meer.

- Met het tentoonstellen van foto’s, knipsels en brieven brengt het Letterkundig Museum in Den Haag sinds deze zaterdag een eerbetoon aan dichter Gerrit Kouwenaar, die vorige week donderdag op 91-jarige leeftijd overleed. Er ligt onder andere een handschrift van de nooit gepubliceerde misdaadroman Het mysterie van de bruine molières en een zelfportret van de dichter. Collega’s noemden Kouwenaar vorige week de “grootste dichter uit het Nederlandse taalgebied”.

- De Amerikaanse schrijver James Frey looft 500.000 dollar, omgerekend 380.655 euro, uit aan de lezer die de boodschap kraakt in zijn boek The Calling. Het boek, dat op 7 oktober verschijnt, is het eerste deel van een trilogie, Endgame, die bij uitgever HarperCollins zal verschijnen. De beloning geldt ook voor de andere twee delen van de trilogie. Ook die bevatten boodschappen. De rechten van de boeken zijn al verkocht aan uitgeverijen in 27 landen.

- Jet Bussemaker, onze Minister van Cultuur, is ‘een enorme lezer’. Ze leest, zo zegt ze in een interview in HP/DeTijd, ‘gemiddeld wel een boek per maand’. En meer in de vakantieperiode. In Spanje las ze dit jaar de thriller De Advocaat van René Appel en Familie is alles van Margalith Kleijwegt. Interessant: Bussemakers heeft boeken in haar dienstwagen liggen. Zo’n drie of vier, waaronder Made in Europe van Pieter Steinz. Bussemaker vindt dat er meer boeken geschreven moeten worden over onderwijs, boeken als Bint van F. Bordewijk en Onder Professoren van W.F. Hermans. Die vindt ze prachtig. Minder gelukkig is ze met Geachte heer M. van Herman Koch. In dat boek wordt ook een onderwijzer opgevoerd. Bussemaker: “dat boek heb ik nog niet gelezen. Want ik ben eerlijk gezegd niet zo’n fan van Herman Koch.”

- Als het aan Thomas Pynchon ligt, kom je niet aan de kont van Homer Simpson. De Amerikaanse cultschrijver, die net als in 2004 een klein rolletje heeft in de Amerikaanse tekenfilmserie, weigert zich volgens De Morgen uit te laten over de ‘dikke kont’. Pynchon heeft de opmerking over ‘zijn rolmodel’ uit het script laten halen. Pynchon moest zeggen: “Marge is een geweldige kok, geen wonder dat Homer zo’n dikke kont heeft”.

- Voor het eerst in meer dan 60 jaar heeft Londen weer een tentoonstelling die is gewijd aan de wereldberoemde fictieve detective Sherlock Holmes, een creatie van de Schotse schrijver-arts Sir Arthur Conan Doyle. Voor de Museum of London is het direct een primeur, schrijft het Vlaamse Knack: nog nooit wijdde het museum een expositie aan een fictief persoon. Het museum geeft een sfeerbeeld van de tijd waarin Holmes, als hij echt bestaan had, geleefd had: het Londen van de late negentiende eeuw. Er zijn foto’s van de beroemde ‘London Fog’, koetsen, de illustraties die Sidney Paget maakte bij Doyles Holmes-verhalen voor The Strand Magazine. De expositie heet ‘Sherlock Holmes, The Man Who Never Lived And Will Never Die’ en loopt van midden oktober tot 12 april 2015.

- Dick Bruna‘s creatie Nijntje gaat Haags praten, schrijft de Volkskrant. Marnix Rueb, auteur van de Haagse Harry-strips, heeft een Haagse editie gemaakt van het boekje Nijntje aan zee. Het boekje wordt op 21 september gepresenteerd. De Nijntje-boekjes verschenen eerder al in het Fries en Zeeuws.

- VPRO Boeken bestaat 10 jaar. Wim Brands kijkt terug op VPRO Boeken. Hij leerde de afgelopen jaren een passende context te zoeken bij een gesprek. Bij Hans Keilson visualiseerde Brands de huiskamer waar hij het voorgesprek had met de schrijver van In de ban van de tegenstander. Hij deed hetzelfde bij Paul Auster: ‘Zoals ik me later tijdens een interview met Paul Auster op aanraden van mijn vriend Roel Bentz van den Berg, die verstand van theater heeft, heb ingebeeld dat ik samen met de Amerikaanse schrijver in een sigarenwinkel in New York stond. Zoals in de door hem geschreven film Smoke. Auster wist dat niet, ik wel. En ik begon voor de toonbank over een boek dat we beiden bijzonder vinden. I remember van Joe Brainard. Nadat Auster had uitgelegd waarom het werk hem beviel was het een koud kunstje om hem over zijn lichaam te laten vertellen waarover hij juist een boek had geschreven.’

- De Chinese rechten van acht titels van Annie M.G. Schmidt zijn door Querido verkocht aan een Chinese uitgeverij, zo meldt Boekblad. Volgend jaar verschijnen de eerste edities van Jip & Janneke, met de illustraties van Fiep Westendorp. Ook Pluk van de Petteflet, Floddertje en Otje, Wiplala, Wiplala Weer, Abeltje en De A van Abeltje zullen in het Chinees vertaald worden.

    • Roderick Nieuwenhuis