Contador is de allersterkste in de koninginnenrit van de Vuelta

De man van de dag: Alberto Contador van Tinkoff. Foto AFP / Jaime Reina

In de erg spannende ronde van Spanje was het vandaag voor de derde dag op rij klimmen geblazen. Het was de Koninginnenrit zelfs, met vijf cols van de eerste categorie tussen San Martín del Rey Aurelio en La Farrapona. Contador was de sterkste en nam daarmee een voorschot op de eindoverwinning.

Er waren vier mannen die vóór de etappe van vandaag binnen anderhalve minuut van elkaar stonden: Contador, Froome, Valverde en Rodriguez. Maar nu is het verschil groter: in de slotkilometer sprong Contador weg bij Chris Froome, die op veertien seconden tweede werd. Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez gaven ongeveer een minuut toe.

Robert Gesink was ook vandaag de beste Nederlander. Hij werd achtste op 1 minuut en 22 seconden achter Contador. In het algemeen klassement staat hij nu zevende.

Kemphanen op twee wielen allebei gediskwalificeerd

Opmerkelijk was ook dat twee renners het vandaag met elkaar aan de stok kregen: de Rus Rovnyi en de Italiaan Brambilla, die allebei in de kopgroep zaten, deelden elkaar zelfs wat klappen uit. Beide renners zijn uit de ronde gezet door de organisatie.

De Vuelta duurt nog tot en met aanstaande zondag. De komende dagen is het parcours wat vlakker, zodat de ronde waarschijnlijk pas in het slotweekend beslist wordt. Zaterdag is de laatste bergrit, zondag de afsluitende tijdrit.

    • Peter Zantingh