Brave ‘minimal’ op harteklop

Het is een rage onder indierockers: een cd maken met ‘klassiek’ werk. Na de gitaristen van Radiohead en The National komt nu multi-instrumentalist Richard Reed Parry van Arcade Fire met kamermuziek. Daarvoor bedient hij zich van een voor de hand liggend minimal-idioom met een vleugje lyriek. Parry heeft daarbij een eigen compositieprincipe bedacht: tempo en ritme van zijn muziek worden bepaald door hartslag en ademhaling van de uitvoerenden. De partituren zijn maatloos, musici dragen stethoscopen en de muzikale aantrekkingskracht komt voort uit het samenklinken van meer lichaamstempi. Die kracht is ook de zwakte: om de harten niet te overstemmen is de dynamische bandbreedte smal. De korte melodische motieven zijn ook wat eenvormig. Zo blijft Music for heart and breath ondanks beroemde medewerkers – yMusic, Kronos Quartet, Nico Muhly, de broers Dessner – een intrigerend idee met wat brave uitwerking.

    • Joep Stapel