Boze pandjesbaas, geen kangoeroevlees naar Rusland

Beeld NRC Q

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is onze dagelijkse nieuwsbrief die vertelt wat je vandaag moet weten.

Het is Wereld Fysiotherapie Dag. Feest? Niet echt. Want het bezoek aan de fysio daalt al jaren. Waarom?

Complottheorieën over MH370 beperken zich niet tot obscure sites. Via online boekhandels als Amazon zijn tientallen boeken te koop over het een half jaar geleden verdwenen vliegtuig.

Het Nederlandse NACO, bekend door Schiphol, gaat het grootste vliegveld ter wereld ontwerpen, in Mexico City. Deze bekende vliegvelden bedachten ze ook.

Poldernieuws

Mogen medische behandelingen waarvan de werking niet onomstotelijk is bewezen, uit het basispakket worden geschrapt? Vandaag is er een zitting in de bodemprocedure die een patiëntenvereniging tegen het Zorginstituut heeft aangespannen, schrijft de Volkskrant.

In Dordrecht zijn twee ambtenaren fulltime bezig met het beantwoorden van honderden brieven van een boze pandjesbaas, bericht nrc.next. Dat kost de gemeente een half miljoen euro per jaar.

In Lelystad wordt vandaag de eerste algenraffinagefabriek ter wereld geopend. In de proefinstallatie – een project van onder meer TNO, Sabic en Royal HaskoningDHV, wordt onderzocht of het mogelijk is eiwitten, olie en koolhydraten uit waardevolle algen te halen.

While you were sleeping… in the US

Netflix breidt uit naar Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Om de Franse chauvinisten voor zich te winnen gaat het ook een Franse tv-serie opnemen, schrijft The Wall Street Journal.

Waarom moeten programmeurs eigenlijk luisteren naar managers zonder vakkennis? Quartz schrijft over een succesvolle tech-startup zonder vergaderingen, zonder managers en zonder e-mails.

General Motors
wil al in 2016 een auto gaan verkopen die – op sommige momenten – zelf kan sturen, schrijft Reuters.

While you were sleeping… in Asia

De Chinese internetgigant Alibaba denkt dat het net iets minder waard is dan Amazon, schrijft The Wall Street Journal: 155 miljard dollar.

Australische exporteurs van kangoeroevlees hebben het gehad met Rusland, schrijft The Age. Verschillende Russische importverboden hebben de sector zwaar getroffen.

Breken er betere tijden aan voor het kwakkelende Sony? De Nikkei Review denkt van wel, en wijst op de populariteit van de PlayStation 4 en Sony’s beeldsensoren.

Veel succes vandaag. Bevalt onze nieuwsbrief? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • Annemarie Sterk