Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Het geheim van de schuttersvis is timing

Schuttersvissen zijn ware scherpschutters. Het water dat de schuttersvis op prooien spuugt, balt op het laatste moment samen aan de voorkant van de waterstraal, voor maximale impact. Dat schrijven biologen in Current Biology. Schuttersvissen (geslacht Toxotes) kunnen prooien tot op een paar meter boven het wateroppervlak raken. Ze schieten water via een holte tussen gehemelte en tong, door hun kieuwen samen te persen. Tijdens het schieten verandert de wijdte van de mondopening voortdurend, zagen de biologen toen ze de beelden goed bestudeerden. De mond opent langzamer en blijft langer open voor doelwitten die ver weg zijn. Timing is alles, concluderen de biologen.