Alle kinderen van jihadverdachten Huizen naar huis

Alle kinderen die samen met hun ouders vorig weekend in Huizen waren opgepakt omdat ze plannen zouden hebben om naar Syrië te trekken, mogen weer naar huis. Dat schrijft de NOS.

Foto ANP / Valerie Kuypers

Alle kinderen die samen met hun ouders vorig weekend in Huizen waren opgepakt omdat ze plannen zouden hebben om naar Syrië te vertrekken, mogen weer naar huis. Dat schrijft de NOS.

De Raad voor de Kinderbescherming vroeg aan de rechtbank om de uithuisplaatsing van de kinderen met vier weken te verlengen. De rechtbank ging daar niet in mee, omdat zij van oordeel is dat er nu weer voor de kinderen gezorgd kan worden door ten minste één van beide ouders.

Ook heeft de rechtbank geconcludeerd de er bij het ene gezin totaal geen aanwijzingen zijn dat het zal vertrekken. Het andere heeft aangegeven emigratieplannen te hebben, maar niet voor nu en zeker niet naar Syrië.

De raad gaf als tegenargument dat de gezinnen mogelijk zullen onderduiken, maar ook daarvoor zag de rechtbank geen bewijs.

Eén vader zit nog vast

Eerder vandaag mocht de baby van één van de stellen al terug naar huis. De vader van het andere gezin blijft voorlopig wel vastzitten. Het Openbaar Ministerie (OM) liet vanmiddag weten dat het tegen de vrijlating van de andere vader beroep gaan aantekenen.

    • Nando Kasteleijn