Afghaanse presidentskandidaat Abdullah wijst verkiezingsuitslag af

Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah vandaag vlak voor zijn verklaring. Foto Reuters/Mohammad Ismail

Abdullah Abdullah, één van de twee kandidaten voor het presidentschap in Afghanistan, heeft vanmiddag verklaard dat hij de verwachte uitslag van de tweede ronde in de verkiezingen niet accepteert. Onderhandelingen met zijn tegenstander voor de vorming van een nationale eenheid zijn hiermee van tafel, schrijft persbureau AP vanmiddag.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Abdullah verklaart dat hij zichzelf als winnaar beschouwt, van zowel de eerste ronde in april als van de tweede ronde die in juli plaatsvond. De presidentskandidaat verdenkt de verkiezingsautoriteiten ervan dat ze de overwinning aan zijn tegenstander hebben gegeven; de voormalige minister van Financiën Ashraf Ghani Ahmadzai.

Abdullah: wij zijn de winnaars

De verkiezingscommissie maakt de resultaten van de tweede ronde naar verwachting later deze week bekend, na een controleproces van weken waarin is gepoogd de vele frauduleuze stemmen weg te werken. Abdullah in een verklaring:

“We zijn de winnaars van de verkiezingen. Onze winst is gebaseerd op het aantal echt mensen dat op ons heeft gestemd.”

Abdullah trekt zich niet voor het eerst terug; de moeizame hertelling van de acht miljoen stemmen die waren uitgebracht in de tweede ronde, belandde woensdag al in een nieuwe crisis, zo schreef Floris van Straaten afgelopen week in NRC Handelsblad:

“Abdullah, een van de twee overgebleven kandidaten, trok zijn waarnemers bij de hertelling terug uit de stoffige loods aan de rand van Kabul waar alle ruim 23.000 stembussen sinds half juli opnieuw worden doorgelicht. De Afghaanse Kiescommissie, die de hertelling leidt, rekent naar zijn smaak veel te veel frauduleuze stemmen goed.

Daarop verzochten de Verenigde Naties, die het proces begeleiden, Abdullahs tegenstander, ex-minister van Financiën Ashraf Ghani, zijn mensen eveneens uit de loods terug te roepen om de indruk van partijdigheid te vermijden. Met enige tegenzin gaf Ghani daaraan gehoor.”

Nieuw politiek stelsel in de maak achter de schermen

Intussen wordt er achter de schermen hard onderhandeld over een heel nieuw politiek stelsel, zo schrijft Van Straaten:

“De president krijgt daarbij een functionaris naast zich zou krijgen die op termijn premier zou moeten worden, een ambt dat Afghanistan nog niet kent. Maar Abdullah vindt dat hij president moet worden en Ghani premier, terwijl Ghani het tegenovergestelde wil. De beste papieren voor het presidentschap lijkt Ghani te hebben. Volgens de voorlopige uitslag van de tweede ronde was hij de winnaar.”

Sinds 1979 wordt er onafgebroken gevochten in Afghanistan

Bijna vijf maanden na het begin van de Afghaanse presidentsverkiezingen is er nog altijd geen winnaar en raakt het land door deze politieke impasse steeds meer verlamd. En dat is slechts één van de vele problemen in dit land. Sinds 1979 wordt er onafgebroken gevochten. Als gevolg daarvan heeft het leeuwendeel van de bevolking te kampen met zware stress, depressie of een psychische stoornis.

Toch is de geestelijke gezondheidszorg er nauwelijks ontwikkeld. Er is slechts één psychiatrisch ziekenhuis, en voor miljoenen patiënten zijn er 40 artsen.

    • Annemarie Coevert