Afgedankte Fyra’s gaan terug naar fabriek Italië

None
Foto ANP, Jerry Lampen

De eerste van zestien Fyra-hogesnelheidstreinen reisde gisteren van een rangeerterrein in Amsterdam-Oost terug naar treinfabrikant AnsaldoBreda in Pistoia, bij Florence. De Fyra wordt gesleept door een locomotief van de Duitse spoorwegen en rijdt niet harder dan 80 kilometer per uur. Op de foto rijdt de trein langs de Westkanaaldijk bij Breukelen. Voor het einde van het jaar moeten alle treinen naar Italië zijn gebracht.

De Fyra V250, bedoeld voor het traject Amsterdam-Brussel, werd in 2012 vijf jaar te laat geleverd en binnen veertig dagen na de eerste rit van het spoor gehaald. Diverse onoplosbare technische defecten maakten doorrijden onverantwoord, vond de NS. In juni 2013 werd het contract ontbonden.

Dankzij een schikking krijgt de NS 125 miljoen van de aanschafkosten van 213 miljoen euro retour. De Tweede Kamer is bezig met een parlementaire enquête naar het Fyra-debacle, in december beginnen de openbare verhoren.