WK-goud voor springruiter Dubbeldam, en bij vierspannen

Dubbeldam in actie op het WK in Caen. Foto EPA / Guillaume Horcajuelo

Springruiter Jeroen Dubbeldam is wereldkampioen geworden in het Franse Caen. Nederland won vanmiddag, bij het WK vierspannen, ook al goud in het landenklassement. Oranje verdedigde op de slotdag zijn leidende positie in het klassement en eindigde met een score van 263,19.

Duitsland (283,56) en Hongarije (287,29) mochten eveneens de gang naar het podium maken. Theo Timmerman won individueel brons.

IJsbrand Chardon eindigde als vierde en Koos de Ronde als zesde in het eindklassement. Samen waren zij dus wel goed voor de wereldtitel. Het goud ging voor de derde keer op rij naar Boyd Exell uit Australië en de Amerikaan Chester Weber won zilver.

Springruiter Dubbeldam verovert wereldtitel

Ook springruiter Jeroen Dubbeldam is vandaag wereldkampioen geworden bij de wereldruiterspelen in Caen. De Zwollenaar bleef in de finale foutloos. De Fransman Patrice Delaveau werd tweede met een tijdstrafpunt.

Dubbeldam begon zijn finale, die bestond uit vier omlopen, op zijn eigen paard Zenith. Vervolgens moest hij met de paarden van zijn opponenten springen. Dat deerde hem echter niet, alle balken bleven elke keer weer liggen.

Bij Delaveau bleven alle balken ook liggen. In de derde omloop finishte hij echter pas na ruim een minuut en kreeg hij een tijdstraf. Die bleek uiteindelijk beslissend.

De Amerikaanse Beezie Madden veroverde brons met twaalf strafpunten. De vierde plaats was voor Rolf-Göran Bengtsson uit Zweden (veertien strafpunten). (Novum)