VS voeren luchtaanvallen uit op IS-militanten bij Haditha Dam

Een Iraakse strijder richt zijn wapen op een IS-militant in het stadje Haditha, vlakbij een enorme dam. Ook de VS heeft het vuur geopend op IS in deze buurt om Iraakse soldaten te beschermen. Foto Reuters / Osama Al-dulaimi

De Verenigde Staten zijn vanochtend begonnen met het uitvoeren van luchtaanvallen, vlakbij de Iraakse Haditha Dam, een enorme dam die een groot deel van Irak van stroom voorziet. Deze wordt al maanden omsingeld door jihadisten.

De dam is al in handen geweest van Islamitische Staat (IS), maar werd vorige maand heroverd door Iraakse militairen. In de stad Haditha, ongeveer 200 kilometer van Bagdad, wonen ongeveer 75.000 mensen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie tegenover persbureau Reuters:

“Op verzoek van de Iraakse overheid, en in het kader van onze missie om Amerikaans personeel te beschermen, hebben Amerikaanse militaire vliegtuigen IS-terroristen in de buurt van de Haditha Dam beschoten.

Deze aanvallen worden uitgevoerd om te voorkomen dat de terroristen de veiligheid in Irak in gevaar brengen. door Iraakse soldaten te bedreigen die de controle over de dam hebben.”

VS en Groot-Brittannië vromen coalitie om IS te vernietigen

In de marge van de NAVO-top in Wales zijn de Verenigde Staten en Groot-Brittannië er afgelopen vrijdag in geslaagd een internationale coalitie te vormen om de “brute en giftige” Islamitische Staat te vernietigen. Dat schreef buitenlandredacteur Toon Beemsterboer gisteren in NRC Handelsblad. Beemsterboer:

“De Amerikaanse regering wil IS verzwakken met doelgerichte luchtaanvallen. Daarnaast zou het Iraakse leger moeten worden versterkt, evenals de Koerdische peshmerga’s en de gematigde rebellen in Syrië. Waarna er uiteindelijk een politiek verzoeningsproces op gang moet komen. Dit is een hachelijke onderneming die maanden, zo niet jaren kan duren.

Het is nog onduidelijk wat elk land zal bijdragen aan de strijd; vele zullen niet bereid zijn om luchtaanvallen uit te voeren. De Britten en Australiërs zouden speciale operaties kunnen ondersteunen. Voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over twee weken in New York moet er een gedetailleerd plan zijn.

President Obama heeft herhaaldelijk gezegd dat de strijd tegen IS alleen dan succesvol kan zijn als zoveel mogelijk landen in het Midden-Oosten deelnemen aan de coalitie. Jordanië, met sterke tribale banden in het zuiden van Syrië, zou kunnen helpen met het verzamelen van inlichtingen. De Jordaanse koning Abdullah was aanwezig op de NAVO-top in Wales. Turkije kan helpen met scherpe grenscontroles. En Saoedi-Arabië en de Golfstaten kunnen financiële steun geven.”

Lees het hele artikel hier: Amerikaans-Brits plan om IS te vernietigen (€)

    • Annemarie Coevert