Van Muiswinkel troeft Ali B af bij Poelifinario

Erik van Muiswinkel tijdens de afsluiting van de Nederlandse Cabaretdagen. Hij won de Poelifinario, de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Foto ANP / Jerry Lampen

Ali B is er niet in geslaagd zijn nominatie voor de Poelifinario te verzilveren. De cabaretprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties ging dit jaar naar Erik van Muiswinkel. Hij won met zijn voorstelling Schettino!.

De aanmoedigingsprijs Neerlands Hoop ging naar Emilio Guzman, het jongere broertje van Javier Guzman, meldt persbureau Novum.

De jury oordeelde:

“In Schettino! komen al Van Muiswinkels talenten bijeen en laat hij zien dat hij zich heeft ontwikkeld tot een van de beste conferenciers van ons land. Van Muiswinkel kiest er in Schettino! voor om de vinger op één zere plek in het bijzonder te leggen en dat doet hij op een manier die zo prikkelend, zo geestig en zo raak is, dat we als jury alleen maar kunnen zeggen: dat hij dat ook kan, wisten we nog niet.”

Er waren dit jaar maar vier genomineerden voor de belangrijkste cabaretprijs van het jaar. NRC-redacteur Ron Rijghard schreef vrijdag in NRC Handelsblad:

Door maar vier voorstellingen te nomineren lijkt de jury van de Poelifinario het signaal af te geven dat seizoen 2013/2014 een mager jaar was. Vorig jaar nomineerde de jury zes voorstellingen, met de mededeling dat er nog wel zes bij hadden gekund. [...] Cabaret met een beetje risico, cabaret dat eens iets nieuws probeert of wil ontregelen: daar ontbrak het afgelopen jaar aan. Veel is goed gemaakt, maar blijft aan de veilige, vertrouwde kant.

Schettino! draait om falend leiderschap. Rijghard schreef over Schettino:

Francesco Schettino was de kapitein van de Costa Concordia. Van Muiswinkel benut de ramp voor een voorstelling over alle gezagsdragers die dezer dagen door de mand vallen: ouders, voetbaltrainers, leerkrachten, bankiers – ze worden één voor één ontmaskerd. Met de grappen, rake typeringen, relativeringen, mopperige terzijdes en enig welgemeend moralisme staat Van Muiswinkel nog steeds op de planken.

Neerlands Hoop naar Emilio Guzman

Guzman krijgt de aanmoedigingsprijs voor zijn voorstelling Een Dunne Dekmantel. Rijghard schreef over de slechts drie nominaties voor de aanmoedigingsprijs dit jaar iets heel anders dan over het weinige aantal genomineerden voor de Poelifinario:

Als het gaat om de toekomst van het genre, dan was 2013/2014 niettemin een hoopgevend seizoen. Er wordt door de sector wel gesomberd over te weinig speelplekken voor jong talent, maar de realiteit is dat een hele lichting nieuwe cabaretiers zich aandiende. De drie zuinige nominaties voor de Neerlands Hoop weerspiegelen dat maar deels.

De jury roemt de moed en het lef die Guzman toont door ‘als stand-upper met een regisseur van buiten het cabaretcircuit een nieuwe weg in te slaan’.

In Een Dunne Dekmantel wordt Guzman bovendien bijgestaan door actrice Pepita Steins Bisschop die optreedt als het geweten van de cabaretier. “De grappenwaterval heeft in dit nieuwe programma plaatsgemaakt voor milde spot. Dat er niet per se hard gelachen hoeft te worden werkt bevrijdend”, aldus de jury.

Rijghard schreef over Guzman:

De jonge broer van Javier Guzman won in 2010 de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival. Meteen daarna volgde de avondvullende cabaretvoorstelling. In zijn tweede programma Een dunne dekmantel - nog steeds te zien in theaters - doet hij zich voor als een lafbek die eigenlijk “te weinig principes heeft voor een podium”. Guzman mikt eerder op spanning en milde spot dan op de harde lach.

De Poelifinario en Neerlands Hoop werden voor de veertiende keer uitgereikt. Vorig jaar wonnen Wim Helsen en Louise Korthals. Ali B, die dit jaar kans maakte op de Poelifinario met zijn voorstelling Ali B beken(d)t, viel in 2012 wel in de prijzen. Toen ging hij naar huis met de Neerlands Hoop. De rapper sleepte de aanmoedigingsprijs in de wacht met Ali B Geeft Antwoord.

    • Niels Posthumus