Tientallen bewoners flat Diemen durven niet terug

De ravage aan de achterkant van de flat in Diemen waar donderdag een ontploffing plaatsvond. Foto ANP / Evert Elzinga

Tientallen bewoners van de donderdag door een explosie getroffen flat in Diemen durven niet terug te keren naar hun woningen. Hun appartementen werden gisteren weer vrijgegeven. Dat heeft woningcorporatie De Key laten weten, meldt persbureau Novum.

De hulpdiensten gaan de komende tijd met de betreffende bewoners om de tafel om hun terugkeer te bespreken. Een woordvoerder van De Key zei vandaag tegen Novum:

“Wij hebben te maken met mensen die niet terug durven keren. Vandaag bieden we deze mensen daarom nog onderdak in een hotel. De hulpdiensten gaan met elk individu in gesprek om te kijken waardoor ze niet terug durven te keren.”

Het totale aantal bewoners (ook van de nog niet vrijgegeven woningen) dat niet wil terugkeren, is niet bekend. Volgens directeur wonen Lidy van der Schaft durft een aantal bewoners vooralsnog niet terug te gaan. Zij zegt:

“Wij begrijpen dat het een traumatische ervaring is voor deze mensen. De komende tijd bieden we daarom spreekuren aan waarbij vertegenwoordigers van Slachtofferhulp aanwezig zijn. “

De bewoners van de vrijgegeven woning mogen vannacht nog doorbrengen in een hotel, maar moeten vanaf morgen terugkeren naar hun woningen. Van der Schaft:

“De woningen zijn veilig. Voor deze groep stellen wij geen andere woonruimte beschikbaar. Bij de herhuisvesting gaat onze prioriteit eerst uit naar alle bewoners die echt niet kunnen terugkeren.”

In de flat aan de Beukenhorst was donderdag een explosie waarbij twee mensen om het leven kwamen. Van de in totaal 193 woningen zijn er inmiddels 89 veilig bevonden. Een blok van 48 woningen is volgens de verwachtingen nog tot dinsdag ontoegankelijk. In totaal 56 woningen zijn voor langere tijd onbewoonbaar.

Eergisteren ontstond wat meer duidelijkheid over de toedracht van de explosie. Netbeheerder Liander hoorde donderdagmiddag om 15.24 uur dat er een gaslek was ontstaan door werkzaamheden in de flat. Om 15.45 uur kwam de explosie. Monteurs waren te laat ter plaatse om het gas op tijd af te sluiten.

    • Niels Posthumus