Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rellen na dodelijk liftongeluk in Istanbul

Rellen in Istanbul vandaag naar aanleiding van het dodelijke liftongeluk gisteren. Foto EPA / Sedat Suna

In Istanbul zijn rellen uitgebroken tijdens een protestmars tegen de slechte arbeidsomstandigheden op bouwplaatsen in Turkije, meldt nos.nl. Ruim duizend mensen gingen de straat op na de dood van tien bouwvakkers. De politie zette traangas en waterkanonnen in tegen de demonstranten.

De Turkse oproerpolitie zette traangas en waterkanonnen in tegen de betogers Zo’n duizend mensen verzamelden zich op de bouwplaats in Istanbul. Ze protesteerden tegen de lakse veiligheidsmaatregelen voor Turkse arbeiders.

Een collega van een van de slachtoffers wierp zich tussen de betogers en de agenten en vroeg de laatste groep niet hard op te treden, met tranen in zijn ogen, meldt persbureau Novum.

“Ik heb een verzoek: zet geen traangas in. Laat hen spreken. Jullie familieleden werken hier mogelijk ook. Jullie zijn agenten geworden. Niet iedereen kan een agent zijn. Jullie hebben misschien een salaris van drie- of vierduizend lira (1070-1430 euro, Novum). Wij riskeren ons leven hier voor tweeduizend lira.”

Liftongeluk

In de Turkse stad Istanbul kwamen gisteren tien mensen om het leven gekomen toen een lift op een bouwterrein 32 verdiepingen in de diepte stortte. Dat heeft de gouverneur van de metropool Huseyin Avni Mutlu gezegd. Naar aanleiding van het incident werden acht mensen opgepakt, maar die zijn inmiddels allemaal weer op vrije voeten.

Mutlu zegt dat er een onderzoek naar de toedracht van het ongeval is ingesteld. Als er opzet of nalatigheid in het spel is, worden de verantwoordelijken hiervoor vervolgd, aldus de gouverneur.

Het liftongeval volgt vier maanden na de ergste mijnramp uit de geschiedenis van het land. Toen kwamen bij een explosie en brand in een mijn in West-Turkije 301 mensen om het leven.