Pool Niemiec wint bergetappe in Vuelta

De Pool Przemyslaw Niemiec komt als eerste over de streep in de etappe van de Vuelta vandaag. Foto AFP / Jaime Reina

Przemyslaw Niemiec heeft vandaag de vijftiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Pool van Lampre bleef als enige over van een groep koplopers en kwam solo over de meet op de top van de Lagos de Covadonga.

De Spanjaard Alejandro Valverde werd op vijf seconden tweede, gevolgd door Joaquim Rodriguez. Klassementsleider Alberto Contador moest vijf seconden toestaan op zijn landgenoten.

Niemiec maakte deel uit van een kopgroep van vijf. Ze pakten een maximale voorsprong van zo’n tien minuten en leken een vrijbrief voor de dagzege te krijgen. Op gegeven moment trapte het peloton het gaspedaal in en liep de voorsprong met rasse schreden terug.

De 34-jarige Niemiec ging in de laatste kilometers van de steile slotklim alleen verder. Zijn voorsprong verdween als sneeuw voor de zon, maar toch zou de Pool stand houden. Daarvoor mocht hij Contador, Rodriguez en Valverde dankbaar zijn. De Spaanse rivalen bleven met z’n drieën over, maar weigerden het vuile werk voor elkaar op te knappen.

Daarvan kon ook Chris Froome profiteren. De Brit van Team Sky besloot niet mee te doen aan het hollen en stilstaan van de Spanjaarden en fietste zijn eigen tempo. Uiteindelijk verloor hij slechts zeven seconden op Contador, die in de laatste meters Valverde en Rodriguez moest laten gaan. Het was een gevoelig tikje voor de klimmer, die veruit het meeste kopwerk deed en meerdere aanvallen plaatste.

Robert Gesink was op de elfde plaats de beste Nederlander. Hij gaf 1.07 minuten toe op Niemiec. Gesink daalde wel een plekje van acht naar negen. Nummer twee Valverde verkleinde zijn achterstand op Contador van 42 seconden naar 31. Froome en Rodriguez staan gedeeld derde, op 1.20 van Contador. (Novum)