Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Plasterk: zeker 140 Jihadstrijders van Nederland naar Syrië gereisd

Bij de AIVD zijn honderdveertig jihadstrijders bekend die zijn vanuit Nederland naar Syrië zijn gereisd. Het gaat om cijfers tot en met 1 september. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vanochtend gezegd in het tv-programma WNL op Zondag.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk na afloop van de begrotingsraad.
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk na afloop van de begrotingsraad. Foto ANP/Valerie Kuypers

Bij de AIVD zijn 140 jihadstrijders bekend die zijn vanuit Nederland naar Syrië zijn afgereisd. Dit zijn de cijfers die bekend zijn tot en met 1 september. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vanochtend gezegd in het tv-programma WNL op Zondag.

Tot nu toe stond het aantal op 130. De minister benadrukt dat er mogelijk ‘nog veel meer’ Nederlanders naar Syrië zijn vertrokken. Dertig van de jihadstrijders zijn inmiddels teruggekeerd en vijftien zijn gesneuveld.

Plasterk liet daarnaast weten dat jihadisten ‘potentieel gevaarlijk zijn’, omdat ‘de drempel voor wat normaal is, bij terugkeer omlaag kan gaan’. Inlichtingendiensten ‘doen wat we redelijkerwijs kunnen en moeten doen’, aldus Plasterk.

‘Ze verraden alles waar ze voor staan’

Plasterk sloot zich tijdens dit gesprek aan bij burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, die jihadgangers gisteren in een opiniestuk in Trouw verraders noemde:

“Ze verraden eigenlijk alles waar ze voor staan. Ons land staat voor een open samenleving, dat ontkennen zij.”