Paarlberg vecht veroordeling aan bij Europees Hof

Jan Dirk Paarlberg bij de rechtbank in Amsterdam tijdens de rechtszaak tegen Willem Holleeder en diens medeverdachten in 2009.
Jan Dirk Paarlberg bij de rechtbank in Amsterdam tijdens de rechtszaak tegen Willem Holleeder en diens medeverdachten in 2009. Foto ANP/Koen van Weel

De veroordeelde vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg stapt naar het Europees Hof. Televisieprogramma KRO Brandpunt meldt dat vanavond in een reportage. De vastgoedhandelaar hoopt aan te kunnen tonen dat hij de geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra niet heeft afgeperst.

Volgens Paarlberg is het belangrijkste bewijs dat tegen hem is gebruikt afkomstig van Willem Endstra, die vlak voor de start van het proces werd vermoord. De vastgoedhandelaar kon daarom niet meer worden verhoord. Het ondersteunende bewijs dat volgens mensenrechtenverdragen in zo’n geval moet worden aangevoerd is volgens zijn advocaten niet sterk genoeg.

‘Geldstromen hebben niets met afpersing te maken

Paarlberg stelt verder dat de administratie van Endstra nooit ter beschikking is gesteld aan zijn verdediging. Hij wil de administratie gebruiken om aan te tonen dat de geldstromen tussen hem en Endstra niets met afpersing van doen hebben.

Afgelopen dinsdag werd Paarlberg door de Franse autoriteiten overgeleverd aan Nederland. Paarlberg is in Nederland tot vier jaar cel veroordeeld voor valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen van miljoenen euro’s die door Willem Holleeder van Willem Endstra werden afgeperst. Paarlberg is overgebracht naar een gevangenis om zijn straf uit te zitten. (Novum)