Londen biedt Schotland meer autonomie aan in aanloop naar referendum

De Britse minister van financiën George Osborne.
De Britse minister van financiën George Osborne. Foto Reuters

De Britse regering is voornemens om Schotland de komende dagen meer financiële autonomie te bieden binnen het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft minister van financiën George Osborne vandaag verklaard, schrijft persbureau AP.

De uitspraken volgen kort op een peiling van The Sunday Times, waaruit bleek dat voor het eerst een geringe meerderheid van de Schotten voor onafhankelijkheid is: 51 procent. Het kamp van de voorstanders van onafhankelijkheid groeit gestaag. Uit een peiling van Yougov bleek vorige week nog dat 53 procent van de Schotten tegen zou stemmen. Tegenstanders claimen een een zwijgende meerderheid achter zich te hebben staan. Onder de aanhangers zijn Conservatieven, leden van Labour, alsook socialisten en nationalisten.

‘Schotland moet van de pond af als het zich afscheidt’

Osborne meldt dat Londen momenteel de laatste hand legt aan het schenken van een ‘veel grotere’ fiscale autonomie. De voorstellen worden over enkele dagen bekendgemaakt. De minister benadrukte opnieuw dat als Schotland zich afscheidt van het Verenigd Koninkrijk, het land niet langer de pond als munteenheid mag gebruiken. Het Schotse referendum vindt op 18 september plaats.

De Britse premier David Cameron probeert de Schotten te overtuigen bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Koningin Elizabeth maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in Schotland.

Nu het referendum over onafhankelijkheid nadert, roeren veel Schotse ondernemers zich, zowel onder de voor- als de tegenstanders. Lees hier het artikel daarover van Titia Ketelaar: Melkkoe of zwart gat, dat is de Schotse vraag.

    • Annemarie Coevert