Landen ontkennen wapenleveringen aan Oekraïne

Soldaten van het Oekraïense leger op een tank bij Marioepol. Foto EPA / Anatoly Maltsev

Italië, Noorwegen, Verenigde Staten en Polen ontkennen dat ze wapenleveringen aan de Oekraïense regering hebben beloofd. Dat meldt persbureau Reuters. Een adviseur van de Oekraïense president Petro Porosjenko zei eerder vandaag dat de landen die toezegging afgelopen week deden op de NAVO-top in Wales.

Naast wapens zouden de landen Oekraïne ook militaire adviseurs hebben beloofd. De wapenleveranties werden stellig ontkend. Frankrijk zou vergelijkbare toezeggingen hebben gedaan aan Oekraïne. Een woordvoerder van de Franse regering wilde niet reageren op vragen van Reuters. Het Italiaanse ministerie van Defensie liet echter weten:

“Het nieuws is onjuist. Italië, samen met andere EU- en NAVO-landen, bereiden slechts de levering van niet-militaire steun aan Oekraïne voor, zoals kogelwerende vesten en helmen.”

De NAVO heeft laten weten geen wapens aan Oekraïne te zullen leveren, maar tekende daarbij aan dat het lidstaten vrijstaat dat wel te doen. Rusland is fel gekant tegen hechtere banden tussen Oekraïne en de NAVO.

Nederland heeft, net als onder meer Duitsland, al eerder verklaard geen wapens te willen leveren. Wel wil het kabinet het Oekraïense leger helpen met logistieke zaken en de aankoop van materieel.