Zeker één dode en drie gewonden door gevechten in Marioepol

Een Oekraïense militair loopt langs een tankwagen bij een checkpoint in Karlova, 30 km ten noordwesten van Donetsk. Foto AFP / Anatoli Stepanov

Het geweld dat gisteravond uitbrak in de Oekraïense havenstad Marioepol heeft zeker één vrouw het leven gekost. Drie mensen raakten daarnaast gewond. Het is de eerste melding van een dodelijk slachtoffers sinds het ingaan van het staakt-het-vuren dat afgelopen vrijdag van kracht werd.

De vrouw kwam om het leven nadat pro-Russische rebellen gisteravond een controlepost en een benzinestation beschoten, zo meldt de burgemeester van Marioepol tegenover persbureau Reuters.

Hevige explosies bij Donetsk

Hevige explosies zijn eerder vanmorgen gehoord in de buitenwijken Donetsk in het oosten van Oekraïne, vlakbij het vliegveld van de stad. Dit is opnieuw een schending van het staakt-het-vuren tussen Kiev en pro-Russische separatisten.

Het gebied rond het vliegveld is sinds mei in handen van Oekraïense militairen, en ligt sinds dien onder vuur van separatisten.

Het staakt-het-vuren dat gisteren werd gesloten was vanaf het begin al broos. De separatisten beschuldigen Kiev ervan door te gaan met beschietingen op Donetsk, ondanks het bestand. Daarnaast moest gisteren een humanitair konvooi van het Rode Kruis rechtsomkeert maken nadat het was bestookt met mortiergranaten. De hulpgoederen waren bedoeld voor Loegansk.

Poetin en Porosjenko hadden gisteren nog een telefoongesprek waarin beide presidenten de hoop uitspraken dat het staakt-het-vuren blijvend zou zijn, en dat daarvoor extra stappen nodig waren.

    • Annemarie Coevert