‘Gemeentes geven miljoenen uit aan zorgadvies’

Gemeentes laten zich massaal bijstaan door externe adviesbureaus nu ze er vanaf volgend jaar een groot aantal zorgtaken bij krijgen. Twee derde van de gemeentes geeft daar gezamenlijk 25 miljoen euro aan uit. Dat blijkt uit een enquête waarover televisieprogramma Nieuwsuur bericht.

Van de 166 gemeenten die de enquête invulden, laten 111 gemeenten zich bijstaan door adviesbureaus. De bureaus leveren onder meer projectleiders die de overheveling van de zorgtaken naar de gemeenten in goede banen moeten leiden. Vanaf volgend jaar worden de gemeenten verantwoordelijk voor de langdurige zorg en de jeugdzorg. Ook worden ze verantwoordelijk voor de uitvoering van de bijstand.

Bij elkaar kost dit de gemeenten in 2013 en 2014 zeker 25 miljoen euro. De nieuwe wetten zijn door de overheid juist bedacht om de kosten in de hand te houden. Uit de enquête blijkt dat niet alleen de grote gemeenten, maar ook kleinere gemeenten veel geld steken in de adviesbureaus.

Zo geeft Oldenzaal, een plaats met ruim dertigduizend inwoners, 1,4 miljoen euro uit. Ter vergelijking: Amsterdam geeft 3,6 miljoen euro uit. Daar tegenover staan weer gemeenten als Dinkelland en Tubbergen die geen geld uitgeven. In de reportage die Nieuwsuur vandaag toont, zetten een aantal experts hun vraagtekens bij de uitgaven. (Novum)