CPNB komt met digitale boekenkast

Een e-reader. Foto ANP / Lex van Lieshout

Lezers kunnen al hun aangeschafte e-books voortaan bundelen in een digitale boekenkast, die toegankelijk is vanaf verschillende apparaten. Dat heeft de Nederlandse boekenbranche vandaag bekendgemaakt tijdens boekenfestival Manuscripta in Utrecht.

Met het zogenoemde e-bookplatform LeesID kunnen gebruikers door het aanmaken van een account al hun aangeschafte e-books bij elkaar bewaren in een digitale boekenkast. Het maakt daarmee niet meer uit of de boeken bij de ene of de andere verkoper zijn gekocht. De boeken zijn bovendien toegankelijk vanaf meerdere apparaten.

Volgens de initiatiefnemers worden lezers ontmoedigd e-books aan te schaffen, omdat ze niet beschikbaar zijn op verschillende apparaten. Het online platform is een initiatief van de CPNB, boekhandels, uitgeverijen en openbare bibliotheken. Online tijdschriften en kranten overwegen zich nog bij LeesID aan te sluiten. (Novum)