Anti-IS-demonstratie Amsterdam rustig verlopen

Demonstranten voeren actie tegen de gruweldaden van de Islamitische Staat in Irak en Syrie tijdens de anti-IS-demonstratie op de Amsterdamse Dam. Foto ANP / Martijn Beekman

Een demonstratie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Amsterdam is vandaag rustig verlopen. Dat heeft een woordvoerder van de Amsterdamse politie gezegd tegen persbureau Novum.

Schattingen van het aantal deelnemers lopen uiteen van twee- tot vierhonderd deelnemers.

Twitter avatar tomvanteinde Tom van ’t Einde opkomst valt tegen bij anti-IS demonstratie op de Dam in Amsterdam. #WNLvandaag http://t.co/5WFwTdOLVt

De organisatie van de demonstratie wilde de “ernst van de IS benadrukken” en steun uitspreken aan de onderdrukte bevolkingsgroepen in Irak en Syrië. Vooraf werd nadrukkelijk gesteld dat alle bevolkingsgroepen mochten deelnemen aan de betoging.

Eerdere demonstraties tegen IS in Den Haag liepen uit de hand. In Den Haag mogen daarom voorlopig geen demonstraties in woonwijken meer worden gehouden.

Hoofd Arabische Liga wil actie tegen IS

Het hoofd van de Arabische Liga riep ondertussen eerder vandaag in Kairo lidstaten van die landengroep op IS op militair en politiek vlak aan te pakken. De leden van de Liga waren in Egypte bijeen om de dreiging die uitgaat van IS te bespreken, meldt persbureau AP.

De Verenigde Staten en andere westerse landen grepen de afgelopen weken in om de opmars van IS te stuiten. De Amerikanen voerden bombardementen uit in Noord-Irak en onder meer Groot-Brittannië en Duitsland leverden wapens aan de Koerden in Noord-Irak, die zich tegen IS verzetten. Het Witte Huis is blij met de steun, maar hoopt dat ook landen in de regio de strijd tegen IS aangaan.

Wat de Liga precies wil doen is nog onduidelijk. Voorzitter Nabil Elaraby toonde zich gefrustreerd en tekende aan dat de leden van de groep in het verleden elkaar vaak niet hielpen bij het bestrijden van lokale gewapende groeperingen. Hij zei:

“Wat nu gebeurt in Irak, de aanwezigheid van een gewapende terreurgroep die niet alleen de autoriteit van de staat bedreigt maar ook het bestaan van dat land en andere landen, is een voorbeeld van de uitdagingen waar de Arabische wereld mee wordt geconfronteerd. En de Arabische Liga is helaas niet in staat gebleken deze uitdaging aan te pakken.”

    • Niels Posthumus