’51 procent van de Schotten is voor onafhankelijkheid’

De Britse Koningin Elizabeth II was vorige week met haar echtgenoot Philip en oudste zoon Charles aanwezig bij de Braemar Gathering in centraal Schotland. Een kleine meerderheid is van de Schotten is momenteel voor een afscheiding van Groot-Brittannië.

Voorstanders van een onafhankelijk Schotland zijn volgens een peiling van The Sunday Times voor het eerst in de meerderheid. Van de ondervraagden zegt 51 procent voor afscheiding van Groot-Brittannië te stemmen op 18 september.

Het kamp van de voorstanders van onafhankelijkheid groeit gestaag. Uit een peiling van Yougov bleek vorige week nog dat 53 procent van de Schotten tegen zou stemmen. Tegenstanders claimen een een zwijgende meerderheid achter zich te hebben staan. Onder de aanhangers zijn Conservatieven, leden van Labour, alsook socialisten en nationalisten.

De Britse premier David Cameron probeert de Schotten te overtuigen bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Koningin Elizabeth maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in Schotland.

Nu het referendum over onafhankelijkheid nadert, roeren veel Schotse ondernemers zich, zowel onder de voor- als de tegenstanders. Lees hier het artikel daarover van Titia Ketelaar: Melkkoe of zwart gat, dat is de Schotse vraag.

    • Annemarie Coevert