Zoek Mark

Regisseur Miranda July bedacht een app voor face to face contact.

In de tram. Op straat. In het café. Overal zie je mensen met hun neus in een telefoonscherm, afgesloten van de wereld om hen heen. Terwijl je van een gesprek met een vreemde enorm opknapt, zo bleek onlangs uit onderzoek.

Kunstenaar/filmer/schrijver Miranda July ontwikkelde een app die het versturen van een bericht met de smartphone tot een ontmoeting met een vreemde maakt.

Haar app is, net als veel van haar werk, even poëtisch als ontregelend. Ze is niet alleen regisseur van films (Me and You and Everyone We Know), maar ook van toevallige ontmoetingen. ‘Fotografeer vreemden die elkaars hand vasthouden’, was een opdracht aan deelnemers van haar internetproject Learn to love you more.

Wie via haar app Somebody een bericht naar een vriend verstuurt, stuurt die tekst niet rechtstreeks, maar via iemand in de buurt van die vriend – meestal een vreemde, die de app ook heeft gedownload. Diegene moet het bericht dan bezorgen. Aan die bezorger kunnen regie-aanwijzingen worden gegeven, zoals ‘gaap’, ‘nerveus’ en ‘verlangend’.

In een filmpje van tien minuten, gesponsord door modemerk Miu Miu, laat July zien wat er dan kan gebeuren.

We zien een roodharig meisje op bed zitten. Ze huilt met grote snikken. Ze wil een bericht aan Caleb sturen. Ze kiest ene Paul uit als boodschapper. Even later, in een park, krijgt een bezwete, zwarte reus in trainingspak (Paul) de opdracht binnen. De man kijkt het park rond en ziet een breekbare jongen op een picknickkleedje. Hij knielt bij hem neer, brengt zijn hand naar zijn hart en begint te huilen. „It's me, Jessica. Ik hou zo ontzettend veel van je ...” – hij spiekt even op het scherm – ...maar ik kan niet langer je vriendin zijn. Het heeft niets met jou te maken. Jij bent perfect. Ik heb gewoon wat ruimte nodig.” Dan geeft hij Caleb nog een knuffel, pakt zijn sporttas weer op en loopt door.

Somebody werkt vooral op een plek waar veel mensen zijn die de app, sinds 1 september beschikbaar, hebben gedownload. Als ik in het centrum van Amsterdam voor ene Gus probeer een bericht te bezorgen aan ene Mark, kan ik hem niet vinden. Volgens de app bevindt Mark zich in een bankgebouw aan de gracht. Maar de beveiliger zegt dat het hele pand leeg is. Nu weet Mark nog steeds niet dat Gus hem met een ‘fist bump’ wil laten weten: „You’re the BOSS.”

Monique Snoeijen