Zelluf koken

Meer dan vijftien stuks keukengerei heb je niet nodig als je op kamers gaat.

De zomer loopt ten einde, de scholen zijn weer begonnen en het universitair jaar is geopend. Overal gaan studenten voor het eerst op kamers. Behalve een heleboel vrijheden betekent dat ook: zelf koken. Wat heb je eigenlijk nodig om een aardig potje voor jezelf en je huis/dispuuts/jaarclubgenoten te bereiden? Waarin kun je het beste investeren en wat koop je voor een prikkie? Een overzicht van een basiskeukeninventaris in 15 items.

Messen

Je belangrijkste investering is een koksmes. Vergeet die goedkope blokken met een dozijn messen voor een paar tientjes. Koop liever één goed mes. Ga ervoor naar een fatsoenlijke kookwinkel en houd een paar messen vast. Hij moet lekker in de hand liggen. De standaardmaat is 20 cm, maar kleiner of groter kan fijner voelen. Kookwinkels Duikelman, Oldenhof en Kookpunt hebben erg goede messen van eigen merk voor rond de 50 euro. (Dus ouders, mocht u uw kind een cadeau voor het leven willen geven, dan is dit uw kans.)

Behalve een groot mes heb je nog een klein schilmesje nodig en eventueel een dunschiller. Goedkoop is prima. Voor een euro of minder koop je ze op de markt, bij de supermarkt, Hema, Xenos, Blokker, et cetera.

Snijplank

Hout, kunststof of glas? Glas is keihard en dus vreselijk om op te snijden. Bovendien wordt je mes er bot van. Kunststof kan, maar het prettigst snijd je op hout. Hout is minstens zo hygiënisch als kunststof, mits je de plank goed onderhoudt. De meest onverslijtbare, maar ook duurste planken zijn van kops (beuken)hout. Een voordelig adres is cookenco.nl, waar ze beginnen bij 19,95. Voor 10 à 15 euro koop je een niet-kopse houten plank, bij snijplankshop.com, Ikea, V&D, Hema, Xenos, Blokker etc. Bij aankoop inwrijven met (geurloze) olie tot het hout verzadigd is. Afnemen met nat doekje, zo nodig af en toe scrubben met zout en een gehalveerde citroen en opnieuw oliën. En gebruik eventueel een dun, flexibel kunststof snijmatje voor sterk ruikende (ansjovis) en erg bacteriegevoelige (rauwe kip) producten. Te koop bij onder andere Ikea.

Koekenpan

De beste koekenpannen zijn van plaatstaal, omdat dit materiaal de warmte goed geleidt en elke temperatuur aankan. Ideaal voor vlees, vis, en aardappelen, maar je kunt er ook een eitje en pannenkoeken in bakken. Goed inbranden (zie internet voor instructies) voor een natuurlijke antikleeflaag, afwassen met enkel heet water (dus nooit met afwasmiddel!) en ingevet met olie wegzetten. Voor een middelgrote pan hoef je niet meer dan 20 à 25 euro uit te geven. Of koop een tweedehandsje bij de kringloopwinkel. Roest kun je wegschrobben en als je de pan daarna netje inbrandt is hij weer als nieuw.

Hapjespan

Vreselijk woord, maar aangezien het grootste deel van je studentendieet zal bestaan uit pasta met prut en rijst met prut is zo’n pan onmisbaar. De ideale hapjespan is 8 à 10 centimeter hoog, heeft een iets rond lopende bodem en een deksel. Je kunt kiezen tussen een pan met antiaanbakcoating en een roestvrijstalen sauteerpan. De eerste mag niet te heet worden, je mag er nooit met scherpe voorwerpen in roeren omdat de coating dan slijt. De tweede gaat veel langer mee en hij mag op hoog vuur waardoor je er ook in kunt roerbakken. Bol.com heeft een aardige anti-aanbakhapjespan van het merk Tristar voor 19,99 euro. Een RVS exemplaar van het betaalbare en betrouwbare horecamerk Hendi kost via xxlhoreca.com 14 euro.

Kookpannen

Een goeie kookpan hoeft niet duur te zijn. Kies liefst RVS en koop in elk geval een grote; vijf liter is niks te ruim wanneer je voor vier man/vrouw pasta kookt (nooit meer vergeten: 1 liter water + 1 theelepel zout voor elke 100 gram pasta). Voor 15 à 20 euro moet je kunnen slagen. Of, als je echt weinig te besteden hebt: koop een mosselpan. Die heb je al vanaf 5 euro en zijn net zo functioneel als ‘gewone’ kookpannen. Schaf ook een kleine (steel)pan aan, om een eitje in te koken of blik soep in op te warmen. En let er bij aankoop van alle pannen op dat ze geschikt zijn voor jouw fornuis: gas, elektrisch, keramisch of inductie.

Ovenschaal

Tenminste, als je een oven hebt. Koop een simpele, rechthoekige aardewerken ovenschaal. Glas wordt snel lelijk. Niet teveel aan uitgeven, een schaal van 30 euro doet z’n werk niet beter dan een van 5. Markt, V&D, Hema, Ikea, AH, Blokker, Dille en Kamille, etc.

Mengkom

Plastic, glas, aardewerk, RVS, alles is goed, maar geef er niet te veel aan uit. En laat hem dubbel dienst draaien als slakom.

Maatbeker

Voor een paar euro hoef je nooit te gokken.

Vergiet

Een vergiet is een vergiet, al spuit je hem goud. Denk: goedkoop, goedkoper, goedkoopst.

Rasp

Twee opties: vraag een setje loeidure maar loeischerpe raspen in verschillende fijnheden van Microplane of Kyocera voor je verjaardag, of koop voor luttele euro’s een doodsimpele maar multifunctionele blokrasp.

Pollepels

Twee of drie houten pollepels zijn genoeg. Kies er in elk geval 1 met een gat erin en een puntig uiteinde. Dat roert fijn in risotto, saus en prut. Neem liefst ook nog een platte spatel. (Super)markt, Hema, Ikea, Dille & Kamille, kook- of huishoudelijke winkel.

Garde

Een (RVS) exemplaar hoeft niet meer dan 2 of 3 euro te kosten. Zelfde verkoopadressen als kleine mesjes, pollepels et cetera.

Staafmixer

Toch wel een heel handig apparaat in de keuken. Mediamarkt verkoopt een spotgoedkope; de Bestron AXB986, voor 9,95 euro.

Blikopener

Wie een blik kan openen hoeft nooit te verhongeren. Koop de allergoedkoopste.

Kurkentrekker

Kijk in de keukenla bij je ouders. Ze hebben er genoeg.

    • Janneke Vreugdenhil
    • Tekst