Woekerpolis? Pas op voor gelukszoekers

Nu mijn hypotheek bijna afloopt, ontdek ik dat mijn woekerpolis 80.000 euro te weinig oplevert om de schuld af te lossen. Wat kan/moet ik doen?

Tot tevredenheid van verzekeraars en tussenpersonen lijdt half Nederland (nog) aan woekerpolisapathie. Slechts af en toe ontwaakt een van deze pechvogels ruw. Bijvoorbeeld omdat zijn ramppolis kapitalen tekortschiet om zijn hypotheekmolensteen mee af te betalen. Dat probleem is de voorbode van een ware zondvloed aan restschulden over pakweg tien jaar, als veel beleggingsverzekeringshypotheken aflopen. Zo’n tegenvaller kan je toekomst flink vergallen. Tenzij je nu succesvol schade claimt.

Een clubje gedupeerden blijkt dat te lukken. Maar hun verzekeraars eisen dat ze erover zwijgen. De Consumentenbond publiceerde een aantal gevallen. Zo ontving een houder van Flexibel Verzekerd Beleggen van Nationale Nederlanden 27.000 euro, terwijl de verzekeraar 270 euro geboden had. En iemand met een Zwitserleven Beleggen Koopsom incasseerde stilletjes tien mille. Aanvankelijk kreeg hij niets.

Dit kunstje na-apen begint met een officiële klacht bij je verzekeraar. Stuurt die je met een kluitje in het riet, dan liggen twee vervolgroutes open. Je stapt – liefst met juridische hulp – naar klachteninstituut Kifid. Of je schakelt een claimorganisatie in die méér eist dan de fooi die de collectieve Wabeke-vergoeding nu oplevert. Een handige lijst van deze dienstverleners met tarieven en ledenaantallen staat op consumentenbond.nl (zoek op claimorganisaties).

Via een claimorganisatie kun je je verzekeraar collectief of individueel aanpakken. Op twee paarden wedden kan natuurlijk ook. Ga echter niet in zee met gelukszoekers, ofwel initiatieven van één of twee advocaatjes die beloven collectief te procederen als je 75 tot 600 euro neertelt. Dat kunstje flikten de stichtingen Woekerpolisclaim en Verliespolis vanaf 2006. Ze zogen kapitalen aan van gedupeerden, maar dat leidde tot de abominabele Wabeke-norm. Alleen Stichting Koersplandewegkwijt bereikte recent een behoorlijk resultaat, zelfs voor niet-leden met een polis van Aegon’s Spaarbeleg. Had je er een? Google op ‘regelingspaarbeleg2014’ om je compensatie te claimen!

Sympathiek is de vereniging Woekerpolis.nl met 100.000 leden. Lidmaatschap is gratis en de leden bepalen het beleid. Voor het voeren van collectieve procedures werkt de vereniging samen met Consumentenclaim, dat 70 medewerkers telt. Bij de laatste organisatie kun je ook terecht met individuele woekerschade op basis van no cure no pay. Vanaf 16 september houdt Woekerpolis.nl inloopbijeenkomsten door het hele land. Als je wilt kennismaken of woekervragen hebt, kun je daar gratis je licht opsteken.