‘We hebben een whiteboard met onze agenda’

Bianca Meijsen (44) en Hans de Jong (49) kregen vorig jaar maart een relatie, in april gingen ze samenwonen en in mei kwam zij tot de ontdekking dat ze al een maand zwanger was.

Bianca: „De spontaniteit is er sinds Isis uit. Vandaag of morgen langskomen, kan gewoon even niet.”
Bianca: „De spontaniteit is er sinds Isis uit. Vandaag of morgen langskomen, kan gewoon even niet.” Foto David Galjaard

Niet snel in de stress

Bianca: „We hebben elkaar vorig jaar februari leren kennen tijdens een blind date in een restaurant. Ik had een maandabonnement op een datingsite maar was juist van plan om die niet te verlengen. De enige met wie ik had afgesproken, was Hans.”

Hans: „En toen was het al snel twee uur ’s nachts en zaten we nog te praten.”

Bianca: „In maart kregen we een relatie, in april gingen we samenwonen en in mei kwam ik tot de ontdekking dat ik al een maand zwanger was. Dwars door alle beveiligingsmaatregelen heen, dus het had zo moeten zijn.”

Hans: „Voor onszelf was het ook schrikken, maar het voelde meteen goed. We schieten niet snel in de stress.”

Bianca: „Ook in de opvoeding van Isis zijn we relaxt. Dat komt ook doordat we al wat ouder zijn.”

Hans: „Isis is een paar dagen in de week bij gastouders, jonge mensen. Die hebben veel verhalen uit boeken hoe je een kind moet opvoeden. Ik denk dan: ja, dat kan allemaal, maar je kunt ook kijken waar het kind om vraagt. Gaat het goed, dan gaat het goed.”

Hans is papa, hij regelt het maar

Hans: „Ik heb een oudere zoon, Max. Hij woont sinds kort bij zijn moeder in Spanje en is er alleen in de vakanties. Daarvoor was hij om de week een weekend bij ons. Juist omdat hij hier niet zo vaak is, ben ik wat makkelijker, Bianca is wat strenger.”

Bianca: „Het gaat redelijk vanzelf hoor, ik heb eerder een relatie gehad met een man met kind. Ik heb daar negen jaar voor gezorgd. Ik heb ervoor gekozen om met Max niet de stiefmoeder uit te hangen. Hans is de papa en hij regelt het maar. Alleen als ik het ergens niet over eens ben, geef ik dat aan. Max wil bijvoorbeeld niet ontbijten, maar dan wel snoep.”

Hans: „Daar ben ik het ook mee oneens. Maar jij bent strikter.”

Bianca: „Hij is 9 jaar, structuur en richtlijnen zijn wel handig. Als we die niet geven, wordt het een opstandige jongen.”

Hans: „Hij speelt graag op de iPad spelletjes.”

Bianca: „We worden aangestoken door zijn enthousiasme, dan blijven we ze samen spelen. Minecraft bijvoorbeeld, of Balloon Battle.”

Hans: „Dat wil je niet weten, het zijn echt kinderspelletjes. Dan zitten we samen op de bank dat te spelen.”

Ik werk wanneer het uitkomt

Bianca: „Ik wil de kleine meid niet vijf dagen in de week bij de oppas hebben, dus ik probeer een werkweek van drie dagen te hebben. Ik coach ambitieuze vrouwen in hun carrière. Vaak zijn het gesprekken waarin ik in twee uur adviezen en inzichten geef.”

Hans: „Ik ben manager bij een ingenieursbureau, ik geef leiding aan honderd man. Ik wil voor de file op mijn werk zijn, dus ben meestal rond 8 uur op kantoor.”

Bianca: „Ik werk wanneer het uitkomt, vaak vanuit huis. Ik probeer steeds meer rekening te houden met wanneer Hans vrij is.”

Hans: „In het begin werkte Bianca ook op zaterdag en zondag. Nu ze dat vrijhoudt, maken we die dagen tijd voor elkaar.”

Zaterdag rauzen we door het huis

Bianca: „De schoonmaaktaken hebben we redelijk goed verdeeld. Zaterdagochtend rauzen we allebei door het huis. We hebben onze eigen taken: ik ben van vuilnisbakken verschonen en stofzuigen, hij doet de wc en de vuilnisbak. De handdoeken en lakens doet hij in de wasmachine. Ik doe alles met de kleurenwas.”

Hans: „Anders ben ik bang dat ik het verkeerd doe en dat ze gaat mopperen. De rest van de week doen we alleen de vaatwasser. Ik heb een hekel aan losse spulletjes, dus ruim af en toe wat uit het zicht.”

Bianca: „De kattenbak hoef ik nooit meer te verschonen. Toen ik zwanger was, mocht ik die niet meer aanraken. Dat is eigenlijk nooit meer goedgekomen.”

Hans: „Oooh, is dat zo gekomen? Ja klopt, die doe ik altijd.”

De spontaniteit is er even uit

Bianca: „’s Ochtends is het het drukst, omdat Hans vroeg weggaat voor afspraken. We hebben een whiteboard met onze agenda. Anders is het niet te doen.”

Hans: „Op zondag nemen we dat samen door, leggen we de agenda’s bij elkaar.”

Bianca: „De spontaniteit is er sinds Isis even uit. Als iemand ons belt en vraagt om vandaag of morgen langs te komen, kan dat gewoon even niet. Dan moeten we eerst een oppas regelen, en loopt alles weer door de war. Misschien over een paar jaar weer, als ze wat ouder is.”

Hans: „Ik heb er geen moeite mee. Ik heb op mijn werk een secretaresse die mijn agenda volzet, hier thuis is het nu ook doorgepland. Ook wel lekker, het geeft wel rust dat het voor de hele week geregeld is.”

Bianca: „We gaan elke avond vroeg naar bed, om het vol te houden. Mijn filosofie is dat een slaapkamer maar voor twee dingen is, die beide beginnen met een s. Maar uiteindelijk zijn we toch altijd nog wel even aan het praten over de dag.”