Wapenstilstand broos, maar houdt stand - nieuwe EU-sancties Rusland

Oekraïense soldaten nemen een drinkpauze nabij Marioepol. AP / Sergei Grits

Sporadisch klonken vannacht geluiden van gevechten in de buurt van Donetsk, maar verder lijkt het gisteren beklonken staakt-het-vuren tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten voorlopig stand te houden.

Reuters meldt dat inwoners van de oostelijk gelegen stad nog enkele keren geluiden opvingen van militaire activiteit. Stepan Poltorak, hoofd van de nationale garde in Oekraïne, zegt tegen AP dat de wapenstilstand vanochtend nog steeds stand wist te houden.

“Sinds vanochtend is het akkoord niet geschonden. Niet door ons, uiteraard, noch door de terroristen.”

Fel nationalistische groeperingen

Separatisten zijn volgens Reuters cynisch. Commandant ‘Montana’, een bijnaam, zegt tegenover het persbureau Petro Porosjenko noch “de Amerikanen” te vertrouwen. Daartegenover staan ook de “patriottische vrijwillegerseenheden” die meevechten met het Oekraïense leger, stelt NRC-redacteur Floris van Straaten vandaag in NRC.

“Het is de vraag of juist zulke fel nationalistische groeperingen de nu afgekondigde wapenstilstand zullen accepteren. Door de ’bevriezing’ van de status quo blijven aanzienlijke delen van het Oekraïense grondgebied immers onder Russische controle. En dat is voor hen een onverteerbare zaak. Het zal president Porosjenko de nodige moeite kosten hen in het gareel te houden.”

Nieuwe sancties

Staakt-het-vuren of niet, de Europese Unie besloot gisteren tot nieuwe sancties tegen Rusland. De strafmaatregelen worden opgeschort zodra Rusland zijn troepen uit Oekraïne terugtrekt en het bestand respecteert, aldus Brussel. De maatregelen worden maandag van kracht.

De nieuwe sancties zijn onder meer ingesteld tegen Russische bedrijven als Rosneft en Gazprom, voor wie het moeilijker wordt kapitaal aan te trekken uit de EU. De aardgastak van Gazprom, belangrijke energietoeleveraar van de Unie, blijft echter gespaard. Van Straaten:

“Verdere militaire escalatie is ook voor Poetin riskant. Hoewel er over de effectiviteit van de Europese sancties tot nu toe kan worden getwist, staat vast dat de Russische economie steeds meer stagneert.”

Verder zijn er enkele tientallen personen op een zwarte lijst geplaatst. Zij mogen niet naar de EU reizen en hun tegoeden worden bevroren.

    • Jules Seegers