Veel beweging op komst

Ik ben positief over de vooruitzichten voor aandelen, maar er zijn wel risico’s. De groei in Europa is de meest onzekere factor. We zien daar echter wel positieve signalen. De industriële productiecijfers in Duitsland waren goed. De ECB heeft nieuwe stimuleringsmaatregelen afgekondigd. Mede daardoor is de euro wat verzwakt, wat goed is voor de inflatie en de concurrentiepositie van Europese bedrijven. In de Verenigde Staten gaat het economisch gezien bijna te goed. Dat voedt de angst voor renteverhogingen. Maar omdat de inflatie in de VS erg laag is, zal de Amerikaanse centrale bank niet te snel en te hard op de rem willen trappen. Ten slotte is het effect van geopolitieke spanningen moeilijk te voorspellen. Uiteindelijk verwacht ik dat de gevolgen voor de reële economie beperkt zullen blijven. Per saldo verwacht ik een periode met veel beweging, maar onderliggend wel met een stijgende trend.