Van de wieg tot het graf – écht Hema

Het icoon van de rookworst en tompouce, de Hema, staat onder zware druk. De Britse eigenaar Lion Capital probeerde jaren geleden al van de oer-Hollandse warenhuisketen af te komen, maar dat mislukte. De resultaten blijven intussen tegenvallen. En dus gooit Hema het over een andere boeg. Sinds eind vorig jaar biedt het warenhuis notariële aktes aan. Een Hema-testament of -samenlevingscontract – „makkelijk te regelen” en „in begrijpelijke taal” – kost 125 euro per akte.

Tja, dat konden de ‘ouderwetse’ notarissen natuurlijk niet over hun kant laten gaan. Met als resultaat dat Hema en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie afgelopen donderdag tegenover elkaar stonden bij de tuchtrechter. De beroepsvereniging heeft ernstige bezwaren tegen het feit dat Hema-klanten hun aktes digitaal opstellen en vraagt zich af of notarissen hun zorg- en geheimhoudingsplicht wel kunnen nakomen.

De tuchtrechter had de deur amper achter zich dichtgetrokken of Hema had alweer een nieuw plan gelanceerd: het warenhuis gaat spotgoedkope vakantiereizen aanbieden, in samenwerking met het onlinereisbureau TravelBird. En ja hoor, de traditionele reisbranche schreeuwde onmiddellijk moord en brand.

Nu is het wachten op de Hema-uitvaartverzekering. Dan kun je gaan samenwonen, je baby in Hema-rompertjes steken, een leven lang goedkoop op vakantie en vervolgens word je voor een schijntje ter aarde besteld. Van de wieg tot het graf – écht Hema.