Topman Shell: we houden Pernis open

Shell Pernis blijft voorlopig open. Ondanks de slechte resultaten van raffinaderijen in Europa blijft Shell honderden miljoenen steken in de raffinaderij. Dat zegt de nieuwe topman Ben van Beurden vandaag in deze krant.

De investeringen, die over een aantal jaren worden uitgesmeerd, moeten ertoe leiden dat Pernis, waar Van Beurden zijn loopbaan begon, een van de meest flexibele raffinaderijen van Europa wordt. Pernis moet zoveel mogelijk verschillende soorten olie in kunnen nemen en daarvan zoveel mogelijk verschillende producten maken. Met die strategie hoopt Shell de concurrentieslag op de Europese raffinagemarkt te winnen. Olie en gas blijven volgens Van Beurden bepalend voor de energievoorziening. Oproepen om investeringen in deze fossiele brandstoffen te stoppen en uitsluitend nog in hernieuwbare energie te beleggen, noemt hij „misleidend en naïef”.

Van Beurden heeft sinds zijn aantreden als bestuursvoorzitter van Shell begin dit jaar flink het mes gezet in niet-renderende bedrijfsonderdelen, zoals voor schaliegas in de Verenigde Staten. Tot en met 2015 wordt voor minstens 15 miljard dollar aan bedrijfsonderdelen afgestoten. Het aandeel Shell is sinds de benoeming van Van Beurden met ongeveer 20 procent gestegen.

De uitbreiding van de activiteiten van Shell in Rusland, gaat ondanks de crisis rond Oekraïne vooralsnog gewoon door. „Zolang de politiek zegt dat we verder mogen, gaan we door.”

    • Renée Postma