Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Somaliër die zijn land meesleepte in terrorisme

Ahmed Abdi Godane

Leider Al-Shabaab in Somalië

Naar nu blijkt is Godane maandag bij een Amerikaanse luchtaanval omgekomen.

Een draak heeft vele koppen en het afhakken van één ervan leidt niet tot de dood van het monster. Maar de dood van Al-Shabaableider Ahmed Abdi Godane, die vrijdag door de VS werd bevestigd, kan wel vergaande gevolgen hebben voor de Somalische terreurgroep. Al-Shabaab was altijd verdeeld tussen de oorspronkelijke groep van nationalistisch moslimfundamentalisten en de internationale terroristen. Onder leiding van Godane koos Al-Shabaab steeds meer de internationale heilige oorlog als hoofddoel en onder zijn gecentraliseerde bevel spreidde zij de vleugels. Het gevolg waren terreur, aanslagen zoals die op het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi (meer dan zeventig doden) en samenwerking met Al-Qaeda.

Godane maakte zich gevreesd binnen Al-Shabaab door tegenstanders te executeren. Zijn volgelingen doodden zelfs zijn vriend en ideologische medestrijder van het eerste uur, Ibrahim Jama Mead (alias ‘de Afghaan’).

Godane werd in 1977 geboren in, het voormalige Britse, Somaliland. Hij studeerde in Soedan en Pakistan, vocht met de Talibaan in Afghanistan en begon zijn terroristische loopbaan in 2003 met de moord op een Brits echtpaar en een Keniaan in Somaliland. In 2004 vestigde hij zich in Mogadishu, hoofdstad van, het voormalige Italiaanse, Somalië. In 2006 werd hij secretaris-generaal van de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC). Strijders van de UIC vormden Al-Shabaab en versloegen in 2006 de gehate Somalische krijgsheren, jarenlang in een bloedige clanstrijd verwikkeld.

In Somalië woedt al sinds 1991 een burgeroorlog. In hun wens voor vrede waren Somaliërs bereid de fundamentalisten een kans te geven. Maar Al-Shabaab vervreemdde de bevolking van zich met een strikte vorm van islam.

In oktober 2010 gaf Godane opdracht tot een offensief in de Somalische hoofdstad Mogadishu, maar dat mislukte. Na zijn dood staat Al-Shabaab voor de keuze weer een religieus conservatieve organisatie te worden of door te gaan op Godanes pad van een internationale terreurgroep.