Sierra Leone gaat op slot wegens ebola; niemand mag huis uit

De huidige uitbraak van ebola heeft al aan meer dan 2.000 mensen in West-Afrika het leven gekost. Foto ANP/EPA/Ahmed Jallanzo

De bevolking van Sierra Leone moet over twee weken thuisblijven. De autoriteiten hebben die maatregel vandaag aangekondigd om de verspreiding van ebola tegen te gaan.

De maatregel zal voor drie dagen van kracht zijn, en gaat in op 19 september. In de tussentijd moet de bevolking de nodige voorraden aanleggen om die drie dagen door te komen. Om de maatregel af te dwingen, zal de overheid twintigduizend mensen inzetten.

Twijfels over effectiviteit

Bedoeling is dat zodra het land op slot gaat, hulpverleners van deur tot deur gaan om nieuwe gevallen te identificeren. Het is echter de vraag of de maatregel effectief is. Tegenover AP meldt een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen dat het lastig is om onder die omstandigheden een juiste diagnose te stellen:

“Het is onze ervaring dat op slot gooien en quarantaines niet helpen ebola in te dammen, omdat mensen ondergronds gaan en het vertrouwen tussen mensen en hulpverleners wordt aangetast. Dit leidt tot het achterhouden van mogelijke ziektegevallen waardoor de ziekte zich verder kan verspreiden”

Daarnaast heeft het land ook te weinig ziekenhuisbedden voor mogelijke nieuwe gevallen.

Tot nu toe heeft het virus in West-Afrika al meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gemaakt. Naast Sierra Leone, is het virus ook opgedoken in Guinee, Liberia en Nigeria.

    • Philippus Zandstra