Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

We houden Shell Pernis voorlopig open, zegt topman

BREUKELEN - Logo van Shell. ANP LEX VAN LIESHOUT
BREUKELEN - Logo van Shell. ANP LEX VAN LIESHOUT

Shell Pernis blijft voorlopig open. Ondanks de slechte resultaten van de raffinage in Europa, blijft Shell honderden miljoenen steken in de raffinaderij. Dat zegt de nieuwe topman Ben van Beurden in zijn eerste interview in een Nederlandse krant.

De investeringen, die over een aantal jaren worden uitgesmeerd, moeten ertoe leiden dat Pernis een van de meest flexibele raffinaderijen van Europa wordt. De raffinaderij moet zoveel mogelijk verschillende soorten olie in kunnen nemen en daarvan zoveel mogelijk verschillende producten maken. Met die strategie hoopt Shell de concurrentieslag op de Europese raffinagemarkt te winnen.

Olie en gas blijven volgens Van Beurden bepalend. Oproepen om investeringen in deze fossiele brandstoffen te staken en uitsluitend nog in hernieuwbare energie te beleggen, noemt hij “misleidend en naïef”.

Van Beurden heeft sinds zijn aantreden als bestuursvoorzitter van Shell flink het mes gezet in niet-renderende bedrijfsonderdelen, zoals schaliegas- posities in de Verenigde Staten. Tot en met 2015 wordt voor minstens 15 miljard dollar afgestoten. Het aandeel Shell is sinds het aantreden van Van Beurden met ongeveer 20 procent gestegen.

De uitbreiding van de activiteiten van Shell in Rusland, gaat ondanks de crisis rond Oekraïne vooralsnog gewoon door, zegt de topman van Shell.

“Zolang de politiek zegt dat we verder mogen, gaan we door.”

Lees het hele interview in de zaterdagkrant van NRC Handelsblad