‘Schutter Joods Museum Brussel was ontvoerder van journalist in Syrië’

Bloemenzee bij het Joods Museum in Brussel, na de aanslag. Foto ANP/EPA/Olivier Hoslet

Een Franse journalist die lange tijd door jihadisten in Syrië is vastgehouden, zegt dat één van zijn ontvoerders de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel is. Bij die aanslag in mei dit jaar kwamen vier mensen om het leven.

Jihadisten ontvoerden journalist Nicolas Henin in juni 2013 toen hij in Syrië op reportage was. Tijdens zijn gevangenschap werd hij met een aantal Franse collega’s in tien verschillende gevangenissen vastgehouden.

Teruggekeerd jihadist

In die periode zou Henin gemarteld zijn door Mehdi N, zo meldt AFP. N. wordt ervan verdacht in mei vier bezoekers van het Joods Museum in Brussel vermoord te hebben. De Fransman werd later gearresteerd in Marseille en na veel juridisch gesteggel uitgeleverd aan België. N. wilde garanties dat België hem niet zou uitleveren aan andere landen, die hij ook heeft gekregen.

N. is inmiddels in België aangeklaagd voor ‘moord in een terroristische context’. Hij staat bekend als een jihadganger; N. zou in Syrië tegen het regime van Assad hebben gevochten en de verklaring van Henin lijkt diens aanwezigheid in het land te bevestigen.

Henin bracht een deel van zijn gevangenschap door met James Foley en Steven Sotloff, twee Amerikaanse journalisten die later werden onthoofd. Video’s van de executies gingen de hele wereld over, en waren bedoeld als waarschuwing aan het adres van de Amerikaanse regering dat ze zich niet moest bemoeien met het conflict in de regio.

Henin werd samen met een paar andere journalisten in april dit jaar vrijgelaten.

    • Philippus Zandstra