Jeroen Pauw begrijpt er niets van

illustraties cyprian koscielniak

Het te kleine tv-wereldje van de praatprogramma’s in Hilversum heeft veel weg van een meertje met stilstaand water dat zijn verbinding met de levende oceaan van de werkelijkheid verloren heeft. De reactie van Jeroen Pauw over de zogenaamde betekenisloze rol van vrouwen in de samenleving klinkt als de uiting van een zombie, de beheerder van zo’n meertje. Pauw vergeet bijvoorbeeld de rol van zijn eigen moeder, hoe belangrijk kan een vrouw zijn! Ik heb drie dochters van 22, 24 en 26 en ze spelen, zo jong als ze zijn, alle drie een groeiende rol van betekenis. Binnen de academische wereld in promotiewerk, in pedagogisch therapeutisch werk en binnen een team voor een NGO in Londen. Ik vrees dat bij Pauw „een rol van betekenis” is verworden tot een misvatting waarvan vrouwen het slachtoffer worden. Pauw leeft mentaal afgesloten van de dynamiek van de wereld, regeert vanuit zijn zetel in de studio en omringt zich met voorgeselecteerde sprekers. Pauw is de essentie van leven vergeten. Die ligt niet in wat hij als betekenisvol ziet – hoge functies, succesvolle carrières – maar in het vermogen ieder medemens op waarde te schatten. Het zijn de in zijn ogen niet interessante vrouwen die er voor zorgen dat hij zijn brood kan eten, en die in de studio de camera's en techniek verzorgen en zijn koffie brengen. De praatprogramma’s hebben een vaste programmacode waardoor de vernieuwing te gering is. Terwijl er zoveel hoogstaande kennis, ervaring en visies voorhanden zijn. Vrouwen doen daarbij, bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs, bedrijven en de sport, in niets onder voor mannen. Veel vrouwen werken en zorgen tevens voor gezinnen.

    • Ben Claessens