ProCures kocht Polare met geleend geld

ProCures verlangde voor Polare op financieel gebied grote inschikkelijkheid van de uitgevers en van boekendistributeur CB.

Participatiemaatschappij ProCures heeft boekhandelsketen Selexyz in 2012 met geleend geld gekocht. Het overnamebedrag van 3,5 miljoen euro voor de winkels, waaronder prominente namen als Donner en Broese, is destijds volledig gefinancierd door ABN Amro. Ook daarna heeft ProCures geen eigen geld geïnvesteerd in Selexyz en de opvolger Polare, zegt curator Kees van de Meent.

ProCures werd in april 2012 gezien als redder in nood, die als enige van ruim vijftig gepolste partijen bereid was de noodlijdende keten te kopen. Het voegde de winkels samen met die van de tweedehands- en ramsjverkopers De Slegte. In februari van dit jaar ging de tot Polare omgedoopte keten failliet, waarna de meeste boekhandels zijn overgenomen door personeelsleden of zelfstandige boekhandelaren.

In de kleine twee jaar dat ProCures eigenaar was verlangde het vergaande financiële inschikkelijkheid van andere partijen. Zo was het de bedoeling dat boekendistributeur CB langer vasthield aan een ruimere betalingstermijn en dat het een oude miljoenenschuld kwijtschold. Uitgevers zouden Polare hogere inkoopkortingen moeten geven dan andere boekhandels. Ook zouden zij genoegen moeten nemen met leveringen in consignatie, wat betekent dat de boekhandel de uitgeverij pas betaalt als het boek daadwerkelijk verkocht is.

ProCures bracht geleend geld in, terwijl bij veel partijen in het boekenvak de indruk bestond dat het zelf investeerde. Paul Dumas, mede-eigenaar van ProCures en voormalig directeur van Polare, wil niet zeggen hoe de overname is gefinancierd, en of ProCures eigen geld in het bedrijf heeft gestopt. Daar doet hij geen uitspraken over, zegt hij. In het jaarverslag over 2012 staat echter dat ABN Amro een lening van 3,5 miljoen euro heeft verstrekt „voor de verkrijging van de aandelen in alle Selexyz-vennootschappen”.

Kees van de Meent, de curator die momenteel het faillissement van Polare afwikkelt, bevestigt de overnameconstructie. Ook heeft ProCures volgens hem later, toen Polare in financiële problemen kwam, niet zelf geïnvesteerd. „Dat hebben ze niet gedaan”, zegt Van de Meent. „Dumas heeft me laten weten dat ProCures niet investeert als er nog geen aandeelhouderswaarde is.” Volgens het ondernemingsplan van ProCures zou Polare na twee jaar winstgevend moeten zijn, maar zover is het niet gekomen.

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Toef Jaeger